Registrar MKSJ-a John Hocking
0

Podaci o zdravstvenom stanju Mladića su povjerljivi

Sarajevo-x.com
Ratko Mladić
Ratko Mladić
John Hocking, registrar Suda u Haagu, u intervjuu za BIRN – Justice Report kazao je da Ratka Mladića redovno pregledaju doktori, ali da detalji njegovog zdravstvenog stanja ostaju povjerljivi.

Hocking je istaknuo da Mladić još uvijek nikoga nije imenovao za svoju Odbranu, te da nije zatražio ni jedan dokaz. Registrar Suda u Haagu je kazao da su u toku intenzivne aktivnosti pred početak suđenja Mladiću, istaknuvši da je još uvijek rano davati prognoze koliko bi moglo trajati suđenje.

Ratko Mladić je uhapšen 26. maja ove godine u Lazarevu kod Zrenjanina u Srbiji. Haškom tribunalu je izručen 31. maja, kada mu je obavljen i prvi medicinski pregled. Haški tribunal tereti Mladića za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH.

JR: Koje su medicinske pretrage obavljene za Mladića?

H: Po dolasku Ratka Mladića na aerodrom u utorak, 31. maja, navečer, susreo sam se s njim kad je izašao iz aviona. Sa mnom je bio i ljekar iz Pritvorske jedinice Ujedinjenih naroda (UN). Obavili smo preliminarni pregled, i ljekar je utvrdio da je Mladić sposoban za prebacivanje u Pritvorsku jedinicu. Praksa je takva da, po dolasku u Pritvorsku jedinicu svi novi pritvorenici bivaju pregledani u našoj medicinskoj ustanovi od strane ljekara i medicinskih sestara. Trenutno obavljamo redovne pretrage za Ratka Mladića.

Sada je bitno uvažiti činjenicu da sam odgovoran za brigu o njegovoj dobrobiti, o njegovom zdravlju, a jedna od tih mojih odgovornosti uključuje i poštivanje njegove privatnosti. Prema tome, detalji o njegovom zdravlju, medicinskom stanju, ostaju povjerljivi. Prema našim pritvorskim pravilima, ovi podaci ostaju povjerljivi osim ako mi optuženik, to jest lično Ratko Mladić, odobri da objavim taj materijal.

JR: Imenovan je privremeni branilac Ratku Mladiću. Da li je on saglasan sa imenovanjem branioca?

H: Apsolutno. Ured registrara je, između ostalog, odgovoran da se susretne sa optuženim. Osoblje iz moga ureda se srelo s Ratkom Mladićem i dalo mu moguće opcije za advokata. Mladić se složio s tim da Aleksandar Aleksić bude zadužen da prisustvuje tokom prvog njegovog pojavljivanja pred Sudskim vijećem.

JR: Da li je Mladić dao neke naznake o tome kako će se braniti? Je li imenovao svoju Odbranu?

H: Još uvijek nije nikoga imenovao. Ustvari, moj će zadatak biti da na kraju izvršim imenovanje, ali o tome će se diskutovati u narednim danima, a možda i sedmicama. Za svakog je optuženog biranje branioca koji će ga predstavljati veoma važna odluka, a mi u Uredu registrara dajemo sve informacije koje imamo da im u tome pomognemo, ali za to će trebati još malo vremena.

JR: Da li je Mladić imao neke posebne zahtjeve pri smještanju u Pritvorsku jedinicu?

H: Kada je stigao u utorak navečer, proveo sam s njim par sati. Razgovarali smo o novom režimu u koji ulazi, o pravilima pritvora koja će određivati njegov novi život u Pritvorskoj jedinici. To uključuje stvari kao što su pristup telefonu i posjete.

JR: Da li je tražio bilo kakve materijale za odbranu?

H: Ne, još uvijek nije.

JR: Zašto je važno Mladićevo hapšenje?

H: Izuzetno je važno, iz mnogo razloga. Od velike je važnosti za zemlje bivše Jugoslavije, narode u bivšoj Jugoslaviji, i međunarodnu pravdu. Vijeće sigurnosti je 1993. godine osnovalo MKSJ i dalo mu veoma važan mandat, da sudi onima koji se smatraju najodgovornijim za ozbiljna kršenja koja su se desila u bivšoj Jugoslaviji tokom ratova u devedestim godinama prošlog stoljeća. Optužena je 161 osoba. S hapšenjem Ratka Mladića, samo je Goran Hadžić ostao na slobodi. Ovo je veoma važno s obzirom da Tribunal sada počinje privoditi kraju sav svoj posao.

JR: Da li će njegovo zakašnjelo hapšenje uticati na izlaznu strategiju Tribunala?

H: Kao prvo, bitno je reći da je izlazna strategija Tribunala uvijek uključivala hapšenje svih bjegunaca, a time i Ratka Mladića. Stoga je ovo veoma sukladno našoj izlaznoj strategiji. Sad, pomalo je rano govoriti o tome koliko će njegovo suđenje trajati. Nakon njegovog prvog pojavljivanja pred Sudskim vijećem, nastupit će veoma intenzivan period aktivnosti pred suđenje. U tom periodu, tokom narednih sedmica i mjeseci, sudije će biti u mogućnosti da procijene i odrede koliko će trajati ovo suđenje.