BiH
67

Na današnji dan uhapšen Radovan Karadžić: Kad će pravda stići dr. Dabića?

Klix.ba
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić uhapšen je na današnji dan prije šest godina. Pred Haškim tribunalom on odgovara za jedan od najvećih zločina počinjenih od Drugog svjetskog rata u Bosni i Hercegovini.

Uhapšen je u Beogradu 21. jula 2008. godine gdje je aktivno učestvovao u javnom životu kao doktor alternativne medicine Dragan Dabić, promijenivši fizički izgled tako što je pustio dugu sijedu bradu, nosio dioptrijske naočale i dugu kosu vezao u rep na vrhu glave.

Karadžić je nakon 13 godina bježanja i skrivanja uhapšen akcijom službi sigurnosti Srbije.

On je optužen za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UN-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Šest godina poslije njegovog hapšenja, suđenje Radovanu Karadžiću još uvijek traje pred Haškim tribunalom.

Porodice žrtava agresije i genocida u BiH, još uvijek čekaju da pravda bude zadovoljena. Opravdana je i bojazan porodica žrtava da će se ponoviti slučaj "Milošević", odnosno da će se suđenje Radovanu Karadžiću odužiti u mjeri u kojoj je trajalo suđenje bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, kojem, zbog smrti, Haški tribunal, na kraju, nikada nije presudio.

U junu 2012. godine Haški tribunal odbio je zahtjev Radovana Karadžića da na polovini suđenja bude oslobođen, ustvrdivši da su tužioci izveli dovoljno dokaza protiv njega po deset tačaka optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici, ali ga je oslobodio optužbe za genocid u sedam općina u Bosni i Hercegovini.

Ipak, u julu 2013. godine Žalbeno vijeće Haškog tribunala odlučilo je da će se Radovanu Karadžiću suditi za genocid u sedam općina u Bosni i Hercegovini (Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.) počinjen 1992. godine nad Bošnjacima i Hrvatima, uz postojeću optužnicu za genocid u Srebrenici 1995. godine.