BiH
3

Počinje uređenje harema džamije u nekadašnjem Prešernovom parku

FENA
Počela je realizacija odluka Općinskog vijeća Centar u Sarajevu vezanih za uređenje zapuštenog prostora, ograđivanje i okončanje arheoloških iskopavanja u haremu Kalin-hadži Alijine džamije, nekadašnjem Prešernovom parku, na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva.

Prema saopćenju te Općine, početak realizacije odluka je označila današnja posjeta lokalitetu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Nedžada Ajnadžića, dopredsjedavajućeg Slavena Kovačevića i vijećnika te predstavnika općinske izvršne vlasti, Prve policijske uprave i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

"Današnji obilazak predstavlja početak realizacije odluka koje smo usvojili na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Centar, a koje se odnose na uređenje zapuštenog prostora, njegovo ograđivanje te okončanje arheoloških iskopavanja, s ciljem da ovaj prostor postane arheološki park sa zaštićenim ostacima džamije i harema, do konačnog rješenja po zahtjevu Vakufske direkcije Sarajevo. Jako je bitno da su i zakonodavna i izvršna vlast Općine Centar jedinstveni u stavu da se uredi ovaj prostor. Zajedno s pripadnicima Policijske stanice Centar ćemo ukloniti nelegalno parkirana motorna vozila s ove lokacije koja predstavlja arheološko nalazište", kazao je Ajnadžić.

Direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović je zahvalio Općini Centar za napore na zaštiti lokaliteta.

"Na ovom mjestu je postojala Kalin-hadži Alijina džamija, izgrađena 1535. godine a srušena 1947. Bili su tu mezarje i mekteb. Namjera Islamske zajednice je da zaštitimo ovaj prostor i uklonimo ruglo u strogom centru grada. Konačno rješenje po nama je ponovo izgraditi džamiju, što ne mora biti u nekadašnjim dimenzijama", rekao je Zajimović.

Mustafa Resić, savjetnik načelnika Općine Centar, rekao je da načelnik Dževad Bećirević također smatra da mora početi uređenje ovog lokaliteta.

"Lokacija mora dobiti adekvatan sadržaj u skladu s projektom Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa Kantona Sarajevo", kazao je Resić.

Načelnik Prve policijske uprave Fahrudin Halač je izjavio da će policija podržati projekt u skladu sa zakonskim propisima i s njihovim nadležnostima.

Općinsko vijeće Centar je 11. decembra 2014. godine održalo tematsku sjednicu o mogućim rješenjima uređenja lokacije Harema Kalin-hadži Alijine džamije, bivšeg Prešernovog parka.