Optužbe za kriminal i korupciju
0

Počinje suđenje u predmetu Dacić i drugi

FENA
Početak glavnog pretresa pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u predmetu Hamdo Dacić i drugi zakazan je za danas, najavljeno je iz Suda.

Optužnica tereti Harisa Zornića, Hamdu Dacića i Acika Cana za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet drogama, dok su optuženi Zornić, Can i pravna osoba "Majorka" d.o.o. Sarajevo optuženi i za krivično djelo pranje novca, a optuženi Can i za krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo.

Prema navodima iz optužnice, Zornić i Dacić organizirali su zločinačku organizaciju kojoj je od 1998. do kraja 2006. godine pristupio veliki broj osoba.

Optuženi su vrbovali i angažirali osobe na prijevozu, skladištenju, čuvanju i naplati heroina, a sve radi sticanja protupravne imovinske koristi.

Optuženi Dacić i Zornić su zajedno s Acikom Canom 28. januara 2002. u Sarajevu osnovali preduzeće "Majorka" d.o.o. Sarajevo, samo i isključivo radi legalizacije nezakonito stečene imovinske koristi.

Preduzeće "Majorka" d.o.o. Sarajevo podnijelo je u nekoliko navrata BOR banci d.d. Sarajevo zahtjev za dodjelu kredita u iznosu više od jedan milion KM, a radi prikrivanja stvarnih izvora finansiranja izgradnje hotela "Exclusive" u Rajlovcu.