BiH
97

Počinje suđenje Mensuru Peljti: Tražit ćemo da se odbaci optužnica kojom se želi mijenjati historija

Piše: E. F.
Mensur Peljto (Foto:Arhiv/Klix.ba)
Mensur Peljto (Foto:Arhiv/Klix.ba)
Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta BiH sutra počinje suđenje bivšem bokseru Mensuru Peljti, a zbog sumnje da je sredinom 1992. godine na području predratne opštine Brčko počinio ratni zločin nad srpskim civilima i zarobljenicima.

Podsjećamo, optužnicom se Peljti, ali i prvooptuženom Redžepu Salaju, na teret stavlja da su kao pripadnici 108. brigade Hrvatskog vijeća odbrane za bosansku Posavinu tokom maja i juna 1992. godine vršili mučenja, nečovječno postupanje, nanosili velike patnje i povrede tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima i civilima zatočenim u krugu bivšeg šumskog gazdinstva Majevica na lokalitetu Okrajci.

Politička optužnica za osvetu Peljti

"Odbrana Mensura Peljte će dokazati da je ova optužnica političke, a ne pravne naravi, smišljena i podignuta samo kao osveta Mensuru Peljti koji je tokom rata ponio zastavu BiH sa ljiljanima diljem čitavog svijeta kao svjetski prvak u boksu", kazao je Faruk Balijagić, advokat optuženog.

Prema njegovim riječima, sutra će od Suda tražiti da odbaci pomenutu optužnicu.

"Tužilaštvo nije imalo saglasnost od tribunala u Hagu pa čak ni Tužilaštva BiH da vodi ovaj postupak. Osim toga, krivični zakon Brčko Distrikta ne poznaje krivično djelo protiv ratnih zarobljenika koje se mom branjeniku stavlja na teret, a nema ni osnova da se primjenjuje Krivični zakon Jugoslavije po kojem postupaju", kazao nam je Balijagić.

Žele promijeniti historiju

Tužitelj u ovom postupku Zekerijah Mujkanović, prema Balijagićevim tvrdnjama, u ovom postupku je postavljen samo da bi promijenio historijske činjenice, a koje se odnose na to da su srpske snage počinile genocid i zločin u Brčkom, a ne muslimanske snage kako se želi prikazati.

Podsjećamo, Peljto je uhapšen 30. juna prošle godine, ali je ubrzo pušten da se brani sa slobode. Ipak, izrečene su mu rigorozne mjere zabrane.

On je tada kazao da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret te da je branio svoju kuću, svoj život i svoje komšije kao i svi drugi građani. Također je ustvrdio kako nije bio pripadnik HOS-a, već Vojne policije 108. brčanske brigade.

Balijagić je za Klix.ba kazao kako je ključna stvar zbog koje se Peljtu tereti za ratni zločin to što je dvojicu pripadnika četničke formacije iz Bijeljine (Druge semberske četničke brigade) išamarao u prostorijama u Ograđenovcu, gdje su bili navodno zatvoreni kao ratni zarobljenici.

"Tužilaštvo se ne bavi dešavanjima kada su Crvene beretke i četničke snage počele voditi civile u logor Luka na klanje, a bavi se tim da li je Mensur Peljto udario pesnicom nekog četnika i time što je on trpio neku duševnu bol i patnje", kazao je Balijagić.