BiH
273

Počinje sezona kiša, pripremite kišobrane i kabanice

Klix.ba
Nakon miholjskog ljeta, sunčanih dana i visokih temperatura slijede kiše, a zatim zahlađenje i dolazak zime. Prema najavama meteorologa, narednih dana bit će pretežno oblačno vrijeme sa kišom.

U Bosni i Hercegovini sutra će biti pretežno oblačno vrijeme, u ranim jutarnjim satima sa slabom kišom. Tokom dana kiša će padati u Hercegovini, a poslijepodne se očekuje u zapadnom i središnjem dijelu BIH. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12 stepeni Celzija, na jugu Hercegovine od 11 do 16. Najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 22 stepena.

Utorak će biti kišovit, a više padavina se očekuje u drugoj polovini dana. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom će biti između 10 i 16 stepeni, dok najviša dnevna temperatura zraka će iznositi između 15 i 21 stepen Celzija.

Oblačno vrijeme sa kišom zadržat će se do kraja sedmice.

Biometeorološke prilike će se pogoršati usljed promjene vremena i pojačanog strujanja toplijeg zraka. Kod meteoropata i hroničnih bolesnika moguće su izraženije tegobe,, a osobe sa kardiovaskularnim problemima ne trebaju pretjerivati sa aktivnostima. Kod meteoropata moguće su glavobolja, nervoza, dekoncentracija i nesanica, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Inače, statističke analize pokazuju da će srednje temperature zraka u novembru biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. Ukupna količina padavina bit će, također, u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Vrijeme u novembru će biti promjenljivo, sa čestim izmjenama hladnijih i toplih perioda.