Grad Sarajevo
0

Počinje saradnja s Pragom i Evropskim Komitetom regija

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen boravio je na dvodnevnom Samitu evropskih gradova i regija u Pragu na kojem je prisustvovalo preko tri stotine gradonačelnika i načelnika općina iz Evrope.

Behmen je, u odvojenim susretima, razgovarao s gradonačelnikom Praga Pavelom Bemom i predsjednikom Evropskog Komiteta regija Lucom van den Brandeom.

U razgovoru s gradonačelnikom Praga, postignuta je načelna saglasnost o potrebi obnove saradnje dva grada od kulture i projekata zaštite kulturnog nasljeđa do prostornog planiranja.

Dogovoreno je da se odmah počne raditi na pripremi održavanja Dana Praga u Sarajevu, a koji su posljednji put održani 2001. Gradonačelnik Behmen pozvao je Bema da posjeti Sarajevo.

Behmen je informirao Lucu van den Brandea o pripremama koje je Grad Sarajevo do sada poduzeo da se pridruži Konvenciji gradonačelnika i tako prevaziđe barijere koje se nalaze pred državom BiH, a kada je riječ o pretpristupnim fondovima EU.

Predsjednik van den Brande pozdravio je napore Gradske uprave Sarajeva i uputio poziv da Grad Sarajevo postane pridruženi član Radne grupe za zapadni Balkan Komiteta regija EU, a što će uveliko olakšati daljnji pristup Sarajeva pretpristupnim fondovima predviđenim za regionalne, gradske i lokalne projekte, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Grada Sarajeva.