BiH
24

Počinje sanacija mostarskog groblja iz kojeg kosti padaju u provaliju

Piše: Ž. M.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Ugovor o sanaciji starog pravoslavnog groblja Pašinovac u Mostaru u vrijednosti od milion maraka danas su u Vladičanskom dvoru potpisali direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim od prirodne nesreće Jasmin Jaganjac i mostarski paroh Radivoje Krulj.

Staro pravoslavno groblje Pašinovac, koje se nalazi u neposrednoj blizini Saborne crkve u Mostaru, zbog erozije tla počelo se urušavati, pri čemu su mnogi grobovi zajedno sa posmrtni, ostacima završavali u provaliji dubokoj dvadesetak metara, o čemu je Klix.ba već pisao i apelovao na državne i federalne institucije da se uključe u rješavanje ovoga problema.

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika prva je reagirala i označila groblje Pašinovac kao urgentno ugroženi spomenik kulture, a Federalni fond za pomoć nastradalima od prirodne nesreće osigurao je sredstva u visini od milion maraka za prvu fazu sanacije groblja.

Jasmin Jaganjac, direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalima od prirodne nesreće, kazao je da je jednoglasno donesena odluka o sanacije ovoga groblja.

"Zahtjev je bio realan. Nakon što smo dobili zahtjev od Pravoslavne crkve da se hitno krene sa sanacijom, održali smo sjednicu na kojoj smo jednoglasno odlučili da se odvoje sredstva za sanaciju ovoga groblja, jer su klizišta prirodna nesreća kao što su i poplave", rekao je Jaganjac

Po riječima mostarskog paroha Radivoja Krulja, radovi na sanacije groblja bi trebali krenuti za desetak dana, u zavisnosti od vremenskih prilika.

"Fond nam je osigurao sredstva za izvođenje prve faze zaustavljanja klizišta i početka sanacije groblja, koje bi trebalo krenuti za desetak dana, ako nam to vremenske prilike dopuste. Groblje Pašinovac je kulturno dobro svih građana ovoga grada, a ono je posebno važnu za našu pravoslavnu zajednicu jer se tu nalaze krstače iz 16. vijeka", rekao je Krulj.

Po riječima mostarskog paroha, bit će ukupno potrebno 1,6 miliona maraka za sanaciju groblje Pašinovac koji je zaštićeni spomenik kulture.

Za izvođača radova odabrana je građevinska firma "Zvornik putevi".