BiH
0

Počinje sanacija krovova na Baščaršiji

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Sanacija krovova desetak radnji u ulici Trgovka, koje su uništene u požaru na Baščaršiji 7. marta, počeće ove sedmice, potvrdila je Srni šef Odsjeka za odnose s javnošću sarajevske opštine Stari Grad Almedina Porča.

Porača je istakla da zvaničan uzrok požara na Baščaršiji još nije utvrđen, ali da će opština Stari Grad finansirati sanaciju svih krovova kako opštinskih tako i privatnih, čime će pomoći vlasnicima.

"Za sanaciju je potrebno 75.000 KM. U ovaj iznos nije uračunata sanacija krova Kolobare, jer nisu kompletirani potrebni podaci, koji se očekuju tokom sedmice", istakla je Porača.

Ona je dodala da će se, nakon završene sanacije krovova, pristupiti pripremi predračuna za sanaciju unutrašnjosti opštinskih objekata, što će biti završeno uskoro. 

Kada je riječ o izradi Plana upravljanja za cjelinu Baščaršije, kako je to predložila Komisija za zaštitu spomenika BiH, Porača je navela da treba jasno definisati prava, obaveze i nadležnosti ukoliko do toga dođe. 

"Ovu ideju smatramo pozitivnom, ali svako preuzimanje prava upravljanja za sobom povlači obaveze. U suprotnom, to će samo ostati mrtvo slovo na papiru", dodala je Porača.

U požaru koji je 7. marta izbio na Baščaršiji nije bilo povrijeđenih. U njegovom gašenju je učestvovalo 13 vatrogasnih vozila. Vatra je oko 12.00 časova izbila u kafiću Damask, u kojem se puše nargile, a kasnije se proširila na nekoliko okolnih radnji.