BiH
0

Počinje rekonstrukcija krova OŠ "Saburina"

Klix.ba
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, direktor Osnovne škole “Saburina” Rešad Fočo i direktor firme Alternativa d.o.o. Salih Lemeš potpisali su danas Sporazum o finansiranju rekonstrukcije krova škole “Saburina” u vrijednosti od 80.000 KM.

Krov škole nalazi se u izuzetno lošem stanju i prema riječima direktora škole, stradao je još tokom ratnih godina, a od tada pa do danas nije urađena rekonstrukcija, nego samo sanacija postojećih oštećenja. Osim toga, pokrov je od kancerogenih materijala koji su se morali zamijeniti adekvatnim kako bi se osigurali što bolji uslovi za boravak i rad djece i nastavnika.

“Zaista smo zahvalni Općini i načelniku Hadžibajriću jer će riješiti ovaj za nas veliki problem. Konstrukcija krova je dotrajala i stara 90 godina, a kada se uradi rekonstrukcija bit ćemo 'mirni' narednih 50 godina”, kazao je Fočo.

Načelnik Hadžibajrić je pojasnio da će radove na rekonstrukciji krova finansirati, u jednakim omjerima, pobratimska Općina Silivri iz Istanbula i Općina Stari Grad.

“Prije nekoliko mjeseci dogovorili smo ovaj projekat sa Općinom Silivri i to je još jedan dokaz naših dobrih bratskih odnosa sa općinama iz Republike Turske koje učestvuju kako u obnovi kulturno-historijskih objekata, pogotovo onih iz osmanskog perioda, tako i u obnovi osnovnih škola”, kazao je Hadžibajrić.

On je podsjetio i da je Republika Turska početkom godine finansirala sanaciju fiskulturne sale u OŠ ”Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković” u iznosu od 40.000 KM, te da su podržali projekte i u drugim školama u Starom Gradu.

Direktor firme Alternativa Salih Lemeš pojasnio je da će se radovi brzo odvijati, s obzirom da im i vremenski uslovi odgovaraju, te bi mogli biti završeni sredinom mjeseca.

“Projekat nije složen s obzirom da smo mi regionalni lider u oblasti pokrivanja i oblaganju fasada. Čast nam je što smo upravo mi izabrani da izvodimo radove u OŠ 'Saburina', a drago mi je da je projektom predviđeno najbolje tehničko rješenje koje će obezbijediti da krov još dugo godina bude funkcionalan", kazao je Lemeš.

Osnovna škola "Saburina" je jedna od najstarijih škola u Sarajevu. Izgrađena je 1926. godine, a zbog velikog priliva učenika 1960. godine dograđen je objekat B. Ukupna korisna površina školskog prostora je oko 3.000 m2, od toga 1.397 m2 zatvorenog prostora i 1.583 m2 otvorenog prostora.