BiH
0

Počinje rad na izmjenama Zakona o finansiranju političkih stranaka

FENA
Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o finansiranju političkih stranaka u ponedjeljak će započeti rad na izmjenama Zakona o finansiranju političkih stranaka, nakon što je okončala rad na prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH i Interresorne radne grupe Suad Arnautović je kazao za Fenu da CIK već duže vrijeme ima inicijativu da se izmjeni Zakon o finansiranju političkih stranaka. Podsjetio je da je jedna verzija zakona bila već u parlamentarnoj proceduri 2008. godine, ali nije dobila podršku u Predstavničkom domu, tako da je taj zakon "pao".

"Ono na čemu CIK insistira je preciziranje određenih nejasnoća koje sadašnji zakon ima i ujednačavanje prakse u primjeni ovoga zakona. To se prije svega odnosi na preciziranje da li se iz budžeta finansiraju parlamentarne grupe za njihov rad u zakonodavnom tijelu ili političke stranke. Prema sadašnjim odredbama Zakona o finansiranju, iz budžeta se izdvajaju sredstva za finansiranje rada parlamentarnih grupa", kazao je Arnautović.

Međutim, dodao je, u praksi je to drugačije i često se dešava, kako je utvrdila služba CIK-a za reviziju finansiranja stranaka, da sredstva iz budžeta idu direktno političkim strankama za opće finansiranje stranke, a ne isključivo parlamentarnim grupama za njihovu parlamentarnu djelatnost.

Druga bitna stvar je, po njegovim riječima, raznolikost pojedinih rješenja. Osim ovog državnog zakona, napominje Arnautović, na entitetskom nivou i nivou Brčko Distrikta je različito riješeno. U Federaciji ne postoji zakon o finansiranju političkih stranaka, nego se sredstva iz budžeta izdvajaju direktno strankama putem Zakona o izvršenju budžeta, dok u RS-u postoji zakon o finansiranju iz budžeta općine, grada i Republike, a i u Brčko Distriktu također postoji takav zakon. Interesantno je da se zakonom u RS, suprotno državnom zakonu, izdvaja i dio sredstava za finansiranje izborne kampanje ovjerenim političkim strankama.

"Pojedina rješenja su nesinhronizirana i u državnom zakonu bi trebalo da se preciziraju zajedničke osnove i stroga pravila za finansiranje političkih stranaka na svim nivoima, kako bi se eliminirala svaka mogućnost političke korupcije i eventualnog pranja novca s međunarodnim učešćem", kazao je Arnautović.

Po njegovim riječima, u vezi s ovim zakonom je došlo jako malo prijedloga za izmjene, a najinteresantniji je prijedlog koji je došao od Saveza za bolju budućnost (SBB) da se apsolutno zabrani finansiranje političkim strankama iz budžeta.

Interresorna radna grupa nije utvrdila krajnji rok do kojeg će završiti posao u vezi s prijedlogom izmjena Zakona o finansiranju političkih stranaka, ali se procjenjuje da bi do kraja februara jedan draft zakona mogao već da bude usvojen.