Federalni zavod PIO/MIO
0

Počinje provjera nezakonitih penzionera

SRNA
Niko Lozančić
Niko Lozančić
Hrvatski penzioni zavod u saradnji sa zavodima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj krenuće u provjeru podataka zbog sumnje da u BiH postoji veći broj lica koja nezakonito primaju penzije iz Hrvatske.

"Tokom provjere posebno će se voditi računa o poštovanju Međunarodnog ugovora o osiguranju naknada za zarobljene i ranjene pripadnike HVO, koji su potpisali BiH i Hravatska, kako ne bi došlo do grešaka u cijelom postupku", izjavio je za "Večernji list" zamjenik direktora Federalnog zavoda PIO/MIO Ivan Rogić.

Izrazivši uvjerenje da će akcija penzionih zavoda Hrvatske i BiH biti efikasna Rogić je istakao da će biti sankcionisani svi oni koji uz penziju imaju i druga primanja.

Penzioni zavod Hrvatske tokom prošla tri mjeseca otkrio je 60 lica, koja su na osnovu krivotvorene dokumentacije, godinama primala penziju ovog zavoda, a velik broj otkrivenih su povratnici u BiH.

Među otkrivenima je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić, koji je na ime invalidske penzije iz Hrvatske od 2000. godine nezakonito primio 150.000 KM.

Hrvatske pravosudne vlasti stopirale su isplatu invalidske penzije iz Hrvatske i naredile retroaktivno vraćanje primljenih penzija.