BiH
2

FOTO / Počinje prikupljanje uzoraka krvi za registar donatora bh. banke koštane srži

Piše: N. Jamaković
Prikupljanje prvih uzoraka za registar banke koštane srži u Bosni i Hercegovini počet će 14. augusta ispred Katedrale u Sarajevu.
Slijeva nadesno: Abdulkadir Tuco, Amela Sućeska, Ibrahim Hadžibajrić i Hamdo Katica (Foto: Davorin Sekulić/KLix.ba)
Slijeva nadesno: Abdulkadir Tuco, Amela Sućeska, Ibrahim Hadžibajrić i Hamdo Katica (Foto: Davorin Sekulić/KLix.ba)

Ovim povodom u Općini Stari Grad Sarajevo upriličena je konferencija za medije na kojoj je još jednom ukazano na značaj ovoga projekta, a građani pozvani da podrže projekt.

"Postanite i vi dio velike bh. priče. Podržite projekt Banka koštane srži u BiH. Samo jedna kap krvi uvodi vas u veliku porodicu donora, samo jedna kap krvi spasit će nečiji život i vratiti osmijeh na lice. Pokažimo da jedna mala zemlja može napraviti velike stvari. Sa Bankom koštane srži i priključenjem u evropske i svjetske banke pacijenti iz BiH imaju veće šanse za izlječenje u našim transplantacionim centrima po mnogo nižim cijenama", poručili su iz NVO "Mala" koja vodi ovaj projekt.

Dodijeljene zahvalnice

Na konferenciji za medije dodijeljene su zahvalnice Općini Stari Grad i njenom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, te BH Telecomu i izvršnom direktoru te kompanije Hamdi Katici za podršku koju su dali projektu. Načelnik Hadžibajrić će imati čast da 14. augusta prvi da svoj uzorak krvi pred katedralom i tako uđe u registar bh. donatora koštane srži. Na ovaj način donatori su saglasni da nekome spase život tako što će dati krv, ili tako što će biti podvrgnuti operativnom zahvatu kako bi im iz karlične kosti bio uzet uzorak koštane srži koji nekome može spasiti život.

"Naravno, ljudi koji se učlane u naš registar mogu kasnije i odbiti da se podvrgnu operaciji, ili da daju krv, ali to je put da oni uđu u registar donatora koji su spremni nekome spasiti život. Na ovaj način naša zemlja kreće prema uključivanju u evropsku i svjetsku mrežu donatora, kako bi i bh. pacijenti mogli koristiti uzorke koštane srži iz cijelog svijeta", kazala je projekt menadžerica NVO "Mala" Amela Sućeska.

Foto: Davorin Sekulić/KLix.ba
Foto: Davorin Sekulić/KLix.ba

Dodala je kako će tipizacija uzoraka krvi u početku biti rađena u Hrvatskoj, koja je ponudila nesebičnu pomoć projektu, sve dok naši laboratoriji ne dobiju potrebne certifikate za taj posao.

Registar do kraja godine

Predsjednik NVO "Mala" Abdulkadir Tuco je istakao da je bh. medicinski stručnjak, dr. Ašir Kopić spreman doći iz Njemačke u našu zemlju kako bi radio transplantacije. "Doktor Kopić je jedan od vodećih stručnjaka u našoj regiji u oblasti transplantacija, on je također sa nama u ovom projektu i spreman je doći i raditi u BiH čim se za to stvore uvjeti", rekao je Tuco, dodajući kako će registar bh. banke koštane srži biti u digitalnom obliku već do kraja ove godine.

Nakon provedene akcije prikupljanja uzoraka krvi pred Katedralom, akcija će biti nastavljena u svim sarajevskim općinama, a potom i u općinama širom naše zemlje. Uzorke krvi će uzimati privatni medicinski laboratorij koji ima punktove na Ilidži i u općini Centar u Sarajevu.