BiH
0

Počinje obnova Aladža džamije u Foči, remek-djela osmanske arhitekture

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Protokol o obnovi Aladža džamije u Foči, koja je početkom rata u BiH srušena do temelja, potpisan je danas na prigodnoj svečanosti u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Potpis na Protokol stavili su direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Vlade Republike Turske koja će u potpunosti finansirati obnovu ovog nacionalnog spomenika BiH, Adnan Ertem.

Obnova ovog vjerskog objekta, koja će uključivati njegovu ponovnu izgradnju od temelja, trebala bi početi već u maju. U ovom će projektu biti korišten originalni kamen od kojeg je izvorno Aladža džamija i bila sagrađena.

Adnan Ertem, prije potpisivanja ovog dokumenta, današnji je čin nazvao velikim danom s ciljem vraćanja na mjesto objekta koji je 500 godina "živio" u Foči, a potrebno je da ponovo zaživi na istom mjestu.

"Naši prioriteti su obnoviti stare objekte, ali i prijateljstvo i čuvati mir. Jako sam uzbuđen zbog ovog projekta, a i zato jer ćemo svi raditi na tome da sva djela iz osmanskog perioda stavimo na svoje noge", kazao je on.

Senaid Zajimović ocjenjuje ovaj projekt iznimno važnim jer je riječ o obnovi najljepše džamije na Balkanu. Naglasio je da je ovo veliki dan i za Bošnjake, jer će ovim vratiti ponos Foči i Bošnjacima Podrinja.

"Vakufska direkcija IZ u BiH je nakon proglašenja 2013. godinom obnove Aladža džamije zamolila za pomoć prijatelje u Vakufu Turske. Presretni smo što imamo priliku učestvovati u ovom projektu", istaknuo je on.

Zamjenica načelnika opštine Foča Radenka Srndović smatra da o značaju objekta ove fočanske džamije dovoljno govori činjenica da je pod zaštitom UNESCO-a.

"Svi u Foči želimo pomoći obnovu ovog objekta. Do sada smo sarađivali kada je bila u pitanju dokumentacija kako bi obnova bila moguća, a to ćemo činiti u ubuduće", naglasila je ona.

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz podvukao je da će Turska uvijek davati podršku u obnovi kulturne baštine BiH. Akcentirao je i poseban značaj ulaganja u istočnu Bosnu, smatrajući da taj dio BiH, bez obzira o kojem je entitetu riječ, ne dobija zasluženu pažnju, posebno kada je riječ o turizmu.

"Istočna Bosna je i mjesto povratnika. Povedite računa o tim ljudima, jer oni se vraćaju na svoja ognjišta i već su dovoljno tuge prošli", kazao je on.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović navodi da danas kada govorimo o Aladža džamiji koju podigoše naši preci, osjećamo prazninu, a ovaj projekt smatra načinom da ta praznina bude popunjena.

"Svi smo ujedinjeni u naporima da ovo zdanje bude ponovo na mjestu gdje je vjekovima stajalo. Ne možemo zaboraviti ono što se desilo, ali moramo gledati u budućnost. Ako bude samo džamija obnovljena, to će biti samo još jedna građevina. Ovo je više od građevinskog projekta, ovo je projekt povezivanja ljudi na ovim prostorima", kazao je on.

On podvlači da trebamo biti svjesni kako narodi trebaju jedni druge, te da moramo biti i okrenuti jedni drugima, zbog čega današnji događaj treba podsjetiti na zajedništvo i predstojeću budućnost.

Nakon potpisivanja Protokola uslijedit će raspisivanje tendera za izvođača radova, a zatim će biti upriličeno postavljanje kamena temeljca.

Aladža džamija sagrađena je u starom dijelu Foče, na desnoj obali rijeke Ćehotine. Kronogram na ulazu govorio je o 1550. godini kada ju je podigao Hasan Nazir. Ova je džamija remek-djelo osmanske arhitekture.