BiH
0

Počinje naučni skup o islamskoj tradiciji Bošnjaka

FENA
U povodu obilježavanja brojnih godišnjica obrazovnih institucija Islamske zajednice u BiH, u Sarajevu će sutra početi trodnevni naučni skup "Islamska tradicija Bošnjaka: izvori, razvoj, institucije i perspektive".

Naučni skup, prvi takve vrste u BiH, bit će završen 16. novembra akademijom u Bosanskom kulturnom centru, a prethodit će joj otvaranje izložbe "Gazi Husrev-begova biblioteka 470 godina u misiji nauke i kulture".

Obilježavanje 470 godina Gazi Husrev-begove medrese, 470 godina Gazi Husrev-begove biblioteke, 30 godina Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu (FIN), 1.240 godina od smrti imama Ebu Hanife, 560 godina džamije u Ustikolini, najstarije na ovim prostorima, 550 godina Isa-begove tekije u Sarajevu te 450 godina Karađoz-begove medrese u Mostaru, samo su neke od značajnih godišnjica koje Islamska zajednica obilježava u ovoj godini.

Član Organizacionog odbora i profesor na FIN-u Fikret Karčić glavnim ciljem skupa na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu ocijenio identifikaciju elemenata islamske tradicije Bošnjaka te njenu naučnu verifikaciju.

Koordinator za pripremu i održavanje skupa Mehmedalija Hadžić navodi da će ovaj skup ponuditi naučna viđenja ukupne tradicije Bošnjaka te njeno poređenje s primarnim normativnim izvorima Islama – Kur'anom i sunnetom i utvrditi koliko se od njih kroz vrijeme odstupilo ili ne.

On dodaje da će biti govora i o antitradicijskim pojavama u BiH koje su opasne, kao što je vehabizam te uopće ugroženosti islamske tradicije spolja i iznutra.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, Mehmedalija Hadžić, Adnan Silajdžić, Džemaludin Latić, Enes Ljevaković, muftija Husein Kavazović, Ismet Bušatlić, Enes Karić, Mustafa Jahić te Fikret Karačić samo su neka od imena na listi istaknutih islamskih autoriteta koji će održati izlaganje o različitim temama islamske tradicije.

Naučni skup, kojem će prisustvovati svi glavni imami s područja BiH, Sandžaka i Hrvatske te profesori i ostali učesnici obrazovno-odgojnih i vjerskih institucija IZ-a u konačnici će rezultirati zbornikom prezentiranih radova.

Organizira ga Islamska zajednica u BiH, a ugostit će ga Gazi Husrev-begova medresa.