BiH
3

Počinje kampanja "Stigla zima... Jedan hljeb i pokrivač za Siriju"

Anadolija
Islamska zajednica može i treba da se uključi u humanitarnu kampanju pomoći sirijskom narodu, koja će u okviru akcije inicirane u Turskoj biti pokrenuta i u Bosni i Hercegovini početkom januara naredne godine, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

U okviru priprema za pokretanje humanitarne kampanje pomoći narodu Sirije koja će biti organizirana u januaru naredne godine, zamjenik predsjednika Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" Abdul-Kerim Fazlić sastao se sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom Kavazovićem i informisao ga o detaljima kampanje "Stigla zima...Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju".

"Situacija u Siriji svakim danom je sve teža. Učešće u ovakvim akcijama je veoma važno. Islamska zajednica može i treba da se uključi u ovu kampanju pomoći sirijskom narodu. Mi ćemo se uključiti da podržimo akciju na svoj ustaljeni način prikupljanja pomoći u džamijama diljem BiH i dijaspore, tako da će IZ u svom punom kapacitetu ući u ovaj humani projekat", rekao je reis Kavazović.

Kampanju pomoći sirijskom narodu pod nazivom "Stigla zima...Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju", pokrenuli su sindikati i više od 200 nevladinih i humanitarnih organizacija u Turskoj, a podržala i turska vlada i Uprava za vjerske poslove.

Akcija će biti provedena u nekoliko zemalja, a nosioci projekta kampanje u BiH će biti Savez samostalnih sindikata BiH i MDD "Merhamet", dok je kampanju podržao Kulturno-edukativni centar Istanbul iz Sarajeva, Udruženje Solidarnost, Britanska nevladina humanitarna organizacija Muslim Aid i Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Cilj kampanje "Stigla zima... Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju“ koja je pokrenuta u Turskoj, a provest će se u nekoliko zemalja svijeta jeste da se pomogne sirijskom narodu u hladnim zimskim danima dok strada u građanskom ratu kao žrtva režima.

Sukobi režima i narodnih pobunjenika u Siriji traju od početka pobune 15. marta 2011. godine, a odnijeli su blizu 50.000 života. Iz Sirije je protjerano više od pola miliona ljudi.

Planirano je da kampanja pomoći sirijskom narodu počne zajedničkom konferencijom za novinare koja će početkom januara biti održana u zgradi Saveza samostalnih sindikata BiH. Akcija u Turskoj je ujedininala naciju i sve dijelove njenog društva, a slična reakcija se očekuje i u BiH.