BiH
656

Počinje izgradnja Islamskog kulturnog centra u Ljubljani

Piše: F. V.
Muftija Grabus
Muftija Grabus
Ljubljanski muftija Nedžad ef. Grabus potvrdio je da će u ovoj godini početi izgradnja Islamskog kulturnog centra (IKC) u Ljubljani, te da je s toga ovo veoma važna godina za Islamsku zajednicu u Republici Sloveniji.

Predsjednik Mešihata i mufija dr. Nedžad Grabus je na posljednjoj sjednici Sabora Islamske zajednice u Sloveniji upoznao prisutne o trenutnim aktivnostima na projektu izgradnje džamije, pripremi terena za početak iskopa zemljišta, uklanjanja postojećih telekomunikacijskih vodova, elektrovodova i vodovodnih cijevi, a potom, kako je rekao, treba da dođe i do početka izvođenja radova na izgradnji Islamskog kulturnog centra.

Sabornici su upoznati i sa raspisanom prodajom zemljišta Slovenskih željeznica, uz zemljište koje je predviđeno za samu izgradnju džamije, veličine 1.335 kvadratnih metara, a koje košta 320.000 eura. Islamska zajednica je ušla u proceduru kupovine tog zemljišta od Slovenskih željeznica.

Muftija Grabus je pozvao sve prisutne da se maksimalno angažiraju u tom projektu, prenijeli su iz Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

Sabor IZ u Sloveniji je razmatrao izvještaj Mešihata IZ u Republici Sloveniji za 2013. godinu, imamske izvještaje o vjersko-prosvjetnom radu imama i izvještaje o radu izvršnih odbora. Sabor je razmatrao i financijske izvještaje Mešihata, izvršnih odbora i zajednički izvještaj IZ. IZ po zakonu Republike Slovenije podnosi financijski izvještaj i Poreznoj upravi Republike Slovenije. Sabornici su usvojili sve izvještaje i posebno izrazili zadovoljstvo da je u 2013. godina bila svečanost polaganja kamena temeljca za IKC u Ljubljani.

Usvojen je i budžet za 2014. godinu, Mešihata IZ kao i izvršnih odbora te plan i program rada za tekuću godinu.