Vrijedna investicija
0

FOTO / Počinje izgradnja deset novih operacionih sala KCUS-a

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U kabinetu generalnog direktora KCUS-a prof.dr. Farisa Gavrankapetanovića potpisan je danas Ugovor o izgradnji najmodernijih operacionih sala na šestom i sedmom spratu centralnog medicinskog bloka KCUS-a.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Ovaj ugovor potpisan je s građevinskom firmom "Butmir" za izgradnju šeste i sedme etaže, oko površine 5.000 kvadratnih metara, gde će biti smješteno deset operacionih sala, 19 kreveta intenzivne njege i 19 kreveta recovery room (soba za buđenje).", kaže Gavrankapetanović Feni.

Cijeli taj kompleks, ističe, bit će uvezan s ranije otvorenim Centrom za srce - Klinike za kardiohirurgiju.

“Potpisivanjem ovog ugovora dajemo snažnu dinamiku prema završetku centralnog medicinskog bloka, koji smo planirali završiti krajem 2013. ili početkom 2014. godine. Mislim da ćemo se uklopiti u ove termine jer veoma intenzivno radimo“, naglasio je Gavrankapetanović.

Također je potpisan i ugovor za izgradnju hemodijalize za 16 dijaliznih mjesta u zgradi DIP-a.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Ovim povodom, direktor hirurških disciplina doc.dr. Mustafa Hiroš, uime 17 hirurških organizacionih jedinica izrazio je veliko zadovoljstvo što će konačno biti u prilici raditi u najsavremenijim uvjetima i da će pacijentima osim visokostručne pomoći moći pružiti odgovarajući komfor.

„Unutrašnjom preraspodjelom organizacije i namjenskim radom operacioni blok će biti na dispoziciji cijeli dan. Posebno ćemo insistirati na edukaciji kadra te na radu s novom opremom da bismo potpuno spremni ušli u nove prostorije", kazao je Hiroš.
Zaključeno je da ipak pratimo šta je trend u svijetu, a to su minimalno-invazivne procedure, kratak boravak i veoma brzi oporavak.

„Ovo je revolucionarni dan u medicinskoj nauci ne samo u KCUS, u BiH, već i u regionu“ rekao je kantonalni ministar zdravstva prim.dr. Zlatko Vuković.