BiH
0

Počinje izborna tišina uoči izbora u osam opština

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izborna tišina u osam opština u BiH, u kojima će u nedjelju, 16. januara, biti održani prijevremeni izbori za načelnike, počela je u 7.00 sati i trajat će do zatvaranja biračkih mjesta.

Prijevremeni izbori za načelnike opština bit će održani u Bihaću, Srebreniku, Vogošći, Srpcu, Vukosavlju, Osmacima, Šekovićima i Donjem Žabaru.

Centralna izborna komisija BiH raspisala je 15. novembra prijevremene izbore za načelnike u ovim opštinama, i to u Osmacima i Šekovićima zbog opoziva načelnika izglasanog na referendumu, a u ostalih šest opština zbog prestanka mandata načelnicima koji su preuzeli neki drugi mandat osvojen na prošlogodišnjim opštim izborima. 

Na izborima za načelnike osam opština učestvuje ukupno 25 kandidata i to u Bihaću, Srebreniku, Osmacima i Vogošći po četiri, Orašju/Donjem Žabaru tri, te Srpcu, Odžaku/Vukosavlju i Šekovićima po dva kandidata. 

Pravo glasa u svih osam opština ima ukupno 145.226 birača, uključujući redovne i birače koji glasaju u odsustvu i putem pošte.

Procijenjeno je da će prijevremeni izbori koštati oko 65.000 KM, a, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, finansirat će ih opštine u kojima se provode.

Izbori u Bihaću koštat će 21.000 KM, u Srpcu 10.800 KM, Vukosavlju 3.200 KM, Srebreniku 13.800 KM, Osmacima 2.100 KM, Šekovićima 3.400 KM, Donjem Žabaru 2.600 KM i u Vogošći 7.700 KM.