BiH
1

Počinje gradnja zgrade Opštinskog suda u Mostaru

SRNA
Mostar (Foto: Arhiv/Anadolija)
Mostar (Foto: Arhiv/Anadolija)
U Vijećnici grada Mostara danas je organizovana svečanost povodom početka rekonstrukcije i izgradnje zgrade u kojoj će biti smješten Opštinski sud.

Najavljene radove finansirat će vlade Norveške i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a sredstva će biti osigurana i iz aktivnosti Projekta unapređenje efikasnosti pravosuđa, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Predsjednik VSTV-a BiH Milorad Novković rekao je na svečanosti da pravosuđe BiH ne može da funkcioniše efikasno i da bude u skladu sa evropskim standardima ukoliko fizički uslovi rada nisu zadovoljavajući.

Ambasador Norveške u BiH Vibek Lilo istakla je da je rekonstrukcija i izgradnja zgrade Opštinskog suda u Mostaru tehnički najzahtjevniji i najskuplji projekt koji su do sada imali.

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Denis Lasić ukazao je na značaj rekonstrukcije i izgradnje zgrade Opštinskog suda u Mostaru, te obećao da će kantonalna Vlada ispuniti sve svoje finansijske obaveze.

Predsjednik Opštinskog suda u Mostaru Marin Zadrić izrazio je nadu da će zgrada biti izgrađena po planu do jeseni sljedeće godine.

Osim mini izložbe fotografija nastalih tokom različitih faza rekonstrukcije i izgradnje zgrade u kojoj će biti smješten Opštinski sud, kojoj su prisustvovali predstavnici pravosudne zajednice, te zakonodavne i izvršne vlasti, organizovana je i posjeta gradilištu.

Svečanost organizovali su VSTS BiH i Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Hercegovačko-neretvanskog kantona.