BiH
0

Počinje formiranje registra Banke koštane srži u BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
"U srijedu 14. augusta na Trgu ispred sarajevske Katedrale bit će organiziran početak uzimanja krvi za tipizacije, a to znači i početak formiranja registra Banke koštane srže u BiH", kazala je Agenciji Fena Amela Sućeska, projekt menadžer i predsjednica nevladine organizacije Mala, koja je pokrenula projekt formiranja Banke koštane srži u BiH.

Ukoliko sve bude realizirano prema planu BiH vrlo brzo može imati, kako je kazala, svoj registar potencijalnih donatora, vjerovatno u naredna dva mjeseca.

Prvo vađenje krvi za tipizacije znači prvi korak ka formiranju bosanskohercegovačkog registra. Nakon manifestacije koja će biti održana ispred Katedrale, bit će organizirano vađenje krvi i u drugim sarajevskim općinama, te ostalim općinama u BiH, i u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Sućeska je naglasila kako je projekt formiranja Banke koštane srži u BiH dobio podršku od svih institucija vlasti, vjerskih velikodostojnika, privrednika. S Federalnim ministarstvom zdravstva je potpisan sporazum o saradnji na realizaciji projekta, dok je s Fondacijom Ana Rukavina u Hrvatskoj potpisan sporazum o saradnji koji će omogućiti zajedničke projektne aktivnosti.

"Mi smo godinu dana radili na uređivanju legislative i propisa i edukaciji stanovništva. Jer kada se spomene banka koštane srži svi su razmišljali o kičmenoj moždini, a da bi se postalo donator potrebno je kap krvi iz prsta", pojašnjava Sućeska.

Cilj je da se skupi što veći broj donatora krvi i da se osiguraju sredstva za tipizacije te da i BH Banka koštane srži uđe u evropske i svjetske asocijacije banaka koštane srži.

"To je za naše pacijente spas, jer bi u tom slučaju transplantacija koštane srži umjesto 350.000 eura koštala 50.000 eura", naglasila je Sućeska, pojasnivši kako se tipizacije krvi još uvijek ne može raditi u BiH, jer nijedna labaratorija nije certificirana za to.

Dodaje da će se u početku tipizacija raditi u Hrvatskoj, u KBC-u Rebro, sa kojim je potpisan sporazum.

"Tipizirani nalaz se ubacuje u registar pod šiframa i kada postoji dovoljan broj donora, a prema posljednjim evropskim standarima to je oko 5.000 donora, ulazi se u evropske i svjetske asocijacije tako da onda naši pacijenti mogu koristiti kompletnu donorsku mrežu iz cijelog svijeta", podcrtala je Sućeska.

Ona je mišljenja da neće biti problem skupiti 5.000 donora te da neće biti problem tipizirati uzorke krvi, iako je cijena po jednoj tipizaciji oko 500 eura.

"Uz pomoć sponzora i donatora ja se nadam da ćemo uspjeti to da finansiramo. Sa Hrvatskom nastojimo da napravimo takav sporazum da jedan dio i oni sponzorišu te da cijena bude nešto niža. Banka koštane srži Hrvatske je čak ponudila da dok ne budemo stekli sve uslove, da tipizirani uzorci pod našom zastavom budu u sklopu njihove banke, tako da čak i prije same registracije banke možemo izaći na evropsko i svjetsko tržište i da naši pacijenti mogu koristiti te usluge", kazala je Sućeska.

U oktobru je predviđena prva donatorska veče u Sarajevu. Gosti će biti ambasadori projekta, vjerski velikodostojnici, ugledni privrednici, fudbaleri reprezentacije BiH, članovi diplomatskog kora, predstavnici zdravstvenog, kulturnog, estradnog i sportskog miljea.

Ambasadori ovog projekta su: Mustafa efendija Cerić, kardinal Vinko Puljić, Vladika Grigorije, Ivica Osim, Alija Behmen, Ibrahim Hadžibajrić, Hamdo Katica, Edhem Pašukan, Amina Deljković, Jasmila Žbanić, Damir Hadžić i Željko Komšić.

Na donatorskoj večeri u ambasadore će biti promovirani: reisu-ul-ulema Husein efendija Kavazović, Miralem Pjanić, Jakov Finci, Edin Džeko, Elvir Švrakić, Safet Sušić, Fudbalski savez BiH i Asmir Begović.

NVO Mala, povodom početka uzimanja uzoraka krvi za tipizacije i formiranja registra Banke koštane srže, održat će konferenciju za medije u srijedu 7. augusta u 14.00 sati u Općini Stari Grad.