"Za mlaćenje prazne slame"
1

Početna plata savjetnika ministara je oko 1.500 eura

Sarajevo-x.com
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Savjetnici ministara, direktora ili šefova zakonodavne vlasti, porezne obveznike u FBiH do sada su koštali oko milion eura godišnje. Iako je nova vlast u Federaciji obećala uštede na svim nivoima, teško je vjerovati da će do toga doći.

Prema nezvaničnim podacima, na platnim spiskovima u Vladi FBiH nalazi se najmanje 60 osoba koje se tretiraju kao savjetnici, objavio je Radio slobodna Evropa.

Zvanično, premijer ima pravo na sedam, dva dopremijera na četiri savjetnika.

Koliko pojedina ministarstva imaju savjetnika gotovo je nemoguće provjeriti, jer sami ministri određuju broj i biraju kadar.

Početna plata 1.500 eura

Federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković tako se javno se pohvalio sa čak 10 zaposlenih savjetnika, dok su mediji prenijeli da je Desnica Radivojević, federalni ministar prostornog uređenja, nedavno zaposlio osmog.

"Ako se tako bude radilo i naknadno bude tražena od Vlade saglasnost na pravilnike, onda je to nakaradan način rada. I to apsolutno ne da ima odraza nego će još dodatno dovesti u pitanje budžet do kraja godine. Imajte u vidu da su savjetnici poslije ministar najplaćeniji ljudi, plaćeniji od direktora uprava, agencija, zavoda, od sekretara vlade", naveo je za Radio Slobodna Evropa Ismet Trumić, sekretar Vlade FBiH.

Iako konačanu potvrdu na pravilnik o unutrašnjoj organizaciji daje federalna Vlada, kako otkrivaju izvori Slobodne Evrope, čak ni premijer nema informaciju o ukupnom broju savjetnika. Njihova početna plata iznosi blizu 1.500 eura.

Prema sistematizaciji radnih mjesta, najviše savjetnika, po osam ukupno, mogu imati predsjednik i potpredsjednici FBiH, premijer i njegovi zamjenici, te čelni ljudi Parlamenta FBiH.

Ministarska djeca savjetnici ministra

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta informaciju o broju, te imenima zaposlenih, zatražio je Aner Begić, zastupnik Saveza za bolju budućnost:

"Stiče se dojam da su svi ministri primili jednu ogromnu vojsku savjetnika, pojedini ministri ima plaćaju telefone u nekim ogromnim iznosima. Moje pitanje se odnosilo na to da napravimo komparaciju između broja savjetnika saziva prošle vlade i ove."

Posebne osude dolaze zbog činjenice da se među novoimenovanim kadrovima koji su poznati javnosti nalazi više stranački podobnih nego stručnih ljudi, često i članova porodice.

"Djeca od pojedinog ministra su savjetnici kod drugog ministra, i određene razne rodbinske veze, a to znači da nisu to samo stranački prijatelji", kazao je Marinko Čavara, zastupnik HDZ-a BiH.

Čak i kada dođe do promjene u sazivu Vlade FBiH, osobe zaposlene kao savjetnici imaju ista prava i privilegije bez obzira na to hoće li zadržati taj status. Zakonski, do 15 godina radnog staža imaju pravo na primanje pune plate šest mjeseci nakon što ostanu bez posla, a ostali punu godinu, izuzev ako se u međuvremenu negdje stalno ne zaposle.

Mlaćenje prazne slame Zvonimir je donedavno bio savjetnik jednog federalog ministra, a prema vlastitom priznanju, za nerad je dobio gotovo 10 hiljada eura. Odlučio je dati otkaz.

Razočaran u pasivnost ovdašnje vlasti, vratio se svojoj struci u kojoj danas postiže izvanredne rezulate. O poziciji savjetnika za Radio Slobodna Evropa je kazao:

"Mogu reći da je bio ogroman broj putovanja, hodanja, mlaćenja praznih slama po svijetu, da je to strašno, tipa Kine ili Japana. Ako neko ozbiljno misli sebi neku karijeru razvijati ili da nešto nauči, to je zaglupljivanje. Ništa ti ne radiš konkretno. Ti šutiš, jedeš, piješ, hodaš i računaš dnevnice."