Ukidanje viza
0

Početkom marta u BiH stižu eksperti EC-a

FENA
Misije eksperata Evropske komisije doputovat će u martu u BiH da bi izvršile analizu u vezi s ispunjavanjem uvjeta iz Mape puta za ukidanje viza za građane BiH, potvrđeno je danas Feni u Delegaciji Evropske komisije (EC) u BiH.

Cilj ovih posjeta je, kako pojašnjavaju, da eksperti na terenu prikupe više informacija o spremnosti institucija u BiH za ukidanje viznog režima.

EC je u svojoj prvoj procjeni ispunjavanja uvjeta za ukidanje viza zaključio da će biti neophodno da misije eksperata iz Brisela dođu u našu zemlju da bi se uvjerile u stanje na terenu.

Tako će početkom marta doputovati dvije misije evropskih eksperata, a prva će se baviti pitanjem zaštite i sigurnosti identifikacionih dokumenata.

Druga misija će u BiH izvršiti analizu provođenja zakona i to u vezi sa suzbijanjem oganiziranog kriminala, korupcije, finansijskog kriminala, trgovine drogama i ljudima, te saradnjom pravosudnih institucija na državnom i međunarodnom nivou.

Sredinom marta u BiH će, prema najavama iz EC-a, doputovati i misija eksperata koja će se baviti pitanjima migracija i granice.

Nakon ovih posjeta planirano je i održavanje tehničkog sastanka predstavnika EC-a i radne grupe za liberalizaciju viznog režima na kojem će biti razgovarano o procjenama eksperata i o tome koji su daljnji koraci u ovom procesu, kažu u Delegaciji EC-a u BiH.