58 ćelija za ratne zločince
0

Početkom juna počinje s radom "bh. Scheveningen"

Sarajevo-x.com
KPZ Foča
KPZ Foča
Nakon tri godine radova, početkom juna ove godine bit će otvoreno Posebno odjeljenje zatvora u Foči u kojem će biti smješteni zatvorenici osuđeni za ratni zločin i druga teška krivična djela, javlja BIRN - Justice Report.

Za izgradnju Posebnog odjeljenja potrošeno je više od tri miliona maraka, kako bi se okončali radovi na 58 ćelija u kojima će boraviti osuđenici koji se ne mogu uklopiti u kolektivno izdržavanje kazne ili predstavljaju prijetnju po ostale osuđenike.

Džerard Selman, ministar pravde Republike Srpske (RS), kazao je da još uvijek nije primljen niti jedan zahtjev za smještaj u – kako je nazvan prema pritvoru Haškog tribunala – "Scheveningen u BiH", ali je dodao kako će se to promijeniti čim dođe do dopune ugovora između ministarstava pravde BiH i RS-a, a prema kojem će i osuđenici Suda BiH izdržavati kazne u ovom novoizgrađenom odjeljenju zatvora u Foči.

Cijena smještaja osuđenih lica Suda BiH u novom odjeljenju zatvora u Foči, kazao je Selman, do kraja ove godine ostat će ista. Međutim, kasnije, najavio je ministar pravde RS-a, morat će se revidirati ugovor o služenju kazni u "redovnim i u ovom posebnom zatvoru" jer su materijalni troškovi smještaja u stalnom porastu.

Prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo pravde BiH za jedan dan boravka osuđenika Suda BiH smještenog u zatvorima u RS-u sada plaća 48 maraka.

Radovan Stanković, koji je pravosnažnom presudom Suda BiH iz aprila 2007. osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Foči, pobjegao je sa izdržavanja kazne u zatvoru u ovom gradu. Unatoč potjernicama, Stanković još uvijek nije uhapšen.

Posebno odjeljenje zatvora u Foči, kazao je Selman, bit će najstrožiji i najbolje čuvan zatvor u BiH.

Ćelije u ovom Posebnom odjeljenju su jednokrevetne, s kupatilom i mogućnošću videonadzora 24 sata. Samice sadržavaju kupatila, a uprava Odjeljenja će moći, u zavisnosti od mjera koje se primjenjuju, u svakoj ćeliji posebno isključivati električnu energiju i vodu.

"Ta lica koja budu smještena bit će potpuno izdvojena, nema kolektivnog izdržavanja kazne, nema druženja, šetnja se obavlja isključivo samostalno. Jednostavno, to je individualno izdržavanje kazne", pojasnio je Siniša Golijanin, direktor Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča.

Iako je Posebno odjeljenje zatvora smješteno u okviru KPZ-a Foča, fizički je odvojeno i napravljeno tako da funkcioniše kao samostalna jedinica.

Objekat zatvora je dobio sve potrebne dozvole, te su usvojeni novi pravilnici i podzakonski akti koji regulišu smještaj, prava i obaveze osuđenih lica, te režim rada posebnog odjeljenja.

Uskoro bi trebalo da bude završena i obuka za pripadnike obezbjeđenja i vaspitno-popravne službenike novoizgrađenog odjeljenja.

"Trebalo bi da se završi ta obuka i ako svi pripravnici prođu završni psihofizički test, mi ćemo nastojati da Odjeljenje pustimo u rad u prvoj sedmici juna", dodao je Selman, istaknuvši da uslovi zadovoljavaju sve evropske standarde, te da je ovo prvi zatvor takvog tipa u BiH.