BiH
2

Početkom aprila upis djece u prvi razred osnovne škole

FENA
Upis učenika u prvi razred osnovne škole na području Kantona Sarajevo počinje u aprilu, za djecu koja su do 1. marta napunila pet i po godina, kazao je Agenciji FENA Sretko Žmukić iz Ministarsta obrazovanja Kantona Sarajevo.

On je precizirao da se radi o djeci koja će na početku naredne školske godine imati šest godina. Inače, u prvom razredu mogu biti djeca starosti između šest i sedam godina.

Mart je mjesec podsjećanja roditelja na obavezu da djecu prijave za upis u prvi razred. Prijavljivanje počinje početkom aprila, a roditelji bi trebalo djecu da prijave u osnovnu školu kojoj pripadaju po mjestu stanovanja.

Za upis su potrebni rodni list djeteta koji se izdaje u općini gdje je dijete prijavljeno po rođenju, te ljekarsko uvjerenje o njegovom zdravstvenom stanju.

Nakon prijavljivanja, u drugoj polovini aprila, slijedi testiranje djece prema rasporedu koji će biti u svakoj školi. Testiranje izvode pedagog, psiholog i nastavnik razredne nastave, a tim testom se procjenjuje zrelost djeteta za polazak u školu.

Stepen zrelosti djeteta za školu procjenjuje nadležna komisija, ali Žmukić naglašava da to ipak najbolje mogu procijeniti roditelji. Tako ukoliko roditelji procijene da njihovo dijete još nije dovoljno zrelo za upis u prvi razred ili smatraju da bi moglo ranije krenuti u školu, za to moraju podnijeti zahtjev nadležnoj komisiji. Ukoliko procjenu roditelja potvrdi i nadležna komisija, što se većinom i pokaže tačnim, udovoljava se zahtjevu.

Aktivnosti oko prijavljivanja i testiranja djece na području Kantona Sarajevo bit će završene do kraja aprila što je i prvi upisni rok za prvačiće. Za roditelje koji, iz opravdanih razloga, djecu na upišu na vrijeme, predviđen je rok u augustu sa istom dokumentacijom i pod istim uvjetima.

Žmukić podsjeća da je osnovno obrazovanje obavezno za svu djecu tako da su predviđene sankcije za roditelje koji djecu, bez opravdanog razloga, u školu na upišu ni u jednom od predviđenih rokova.

U slučaju da u dva predviđena roka nije upisao dijete, općina je dužna da pokrene prekršajni postupak protiv roditelja koji ugrožava pravo djeteta na obrazovanje. Kazne se ponavljaju ukoliko roditelj i dalje ne izvršava svoju obavezu, a za najneodgovornije roditelje moguća je i oduzimanje prava na starateljstvo.

Žmukić kaže da u Kantonu Sarajevo dosad nije bilo potrebe za primjenjivanje te najstrožije mjere, pa ni za kaznenim mjerama što govori da su roditelji odgovorni.

Očekuje se da će u narednu školsku godinu na području Kantona Sarajevo biti upisano oko 4.500 prvačića. Prema planu i programu, djeca u prvom razredu osnovne škole imaju 13 časova sedmično na kojima kroz igru i rad, izučavaju šest predmeta.