Planirano 77 svjedoka
0

Početak suđenja u predmetu "Memić i ostali" 28. juna

FENA
Tužilaštvo BiH je najavilo da će saslušati 19 zaštićenih svjedoka u procesu protiv petorice optuženih za zločine u selu Trusina (općina Konjic), koji će početi 28. juna.

Na statusnoj konferenciji u Državnom sudu u Sarajevu Tužilaštvo BiH je najavilo da će saslušati 77 svjedoka, od kojih je njih 19 tražilo zaštitu.

Kako je kazala tužiteljica Vesna Budimir, mnogim svjedocima su tokom istrage upućene direktne prijetnje te je bilo neophodno dati im adekvatnu zaštitu.

“Za sada znamo da je 12 zaštićenih svjedoka tražilo da dâ iskaze iz druge prostorije da se ne bi direktno doveli u vezu s optuženima”, rekla je Budimir, te dodala da je za dokazni postupak Tužilaštva potrebno oko 40 ročišta.

Mensur Memić Menta i Dževad Salčin Struja, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije Republike BiH (ARBiH), te Senad Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica” ARBiH, terete se da su 16. aprila 1993. učestvovali u “unaprijed isplaniranom i pripremljenom” napadu na selo Trusina (općina Konjic).

Tokom napada na zaselak Gaj u selu Trusina ubijeno je 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), dok su ranjene četiri osobe, među kojima i dvoje djece.

Tužilaštvo tvrdi da su sva trojica optuženih počinili zločin protiv stanovništva, a Memić i Salčin i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Za isti zločin, ali drugom optužnicom, terete se i Nedžad Hodžić i Nihad Bojadžić, također bivši pripadnici odreda “Zulfikar”.

Prema navodima optužnice, Hodžić je “rukovodio jednim pravcem napada” u kojem je ubijen određeni broj civila, dok je Nihad Bojadžić, kao tadašnji zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar”, naredio podređenima da napadnu selo Trusina te da je po okončanju napada učestvovao u strijeljanju zarobljenih civila i pripadnika HVO-a koji su se predali.

Na zahtjev Tužilaštva, Sud BiH je krajem maja 2010. spojio ove predmete.

Mithat Kočo, branilac optuženog Hodžića, tražio je da se ponovo ispita procesna sposobnost njegovog branjenika, smatrajući da Hodžić psihički i fizički nije sposoban da prisustvuje ročištima. Tokom ovog ročišta Hodžić je, žaleći se na jake bolove u glavi i prijeteći samoubistvom, uz dopuštenje Suda napustio sudnicu, javlja BIRN Justice Report.