Za zločine na Grbavici
0

Početak suđenja Saši Baričaninu 20. aprila

Sarajevo-x.com
Saša Baričanin (Foto: Sud BiH)
Saša Baričanin (Foto: Sud BiH)
Na statusnoj konferenciji u Sudu BiH odlučeno je da će suđenje Saši Baričaninu, optuženom za ratni zločin počinjen u sarajevskom naselju Grbavica, početi 20. aprila ove godine, saznaje BIRN - Justice Report.

Nakon čitanja optužnice i iznošenja uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane Saše Baričanina, tužilac Behaija Krnjić je najavio da će iskaze dati tri svjedokinje koje su tokom 1992. godine živjele na Grbavici.

“Časni Sude, u ovom predmetu imat ćemo i nekoliko svjedoka za koje su tražene mjere zaštite. Njihovo ispitivanje, prema planu Tužilaštva, moglo bi da traje čitav jedan dan”, kazao je tužilac Krnjić.

Tužilaštvo BiH tereti Baričanina da je, sa Veselinom Vlahovićem, u julu 1992. godine nečovječno postupao prema prisilno zatočenim civilima u naselju Grbavica, nanoseći im fizičke i psihičke povrede i pljačkajući ih. U optužnici se navodi da su potom prisilno odveli troje civila, te ih nakon toga na neutvrđenoj lokaciji ubili.

Vlahović je također optužen za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca.

U optužnici se navodi da je Baričanin više puta silovao jednu žensku osobu, koju je držao zatočenu u stanu, te da je omogućio neidentifikovanoj osobi da je siluje.

Baričanina su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili početkom februara ove godine na Palama, od kada se nalazi u pritvoru.