BiH
0

Početak realizacije projekta sanacije sanitarne deponije Siđe

FENA
Na poligonu Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica danas je predstavljena pokretna laboratorija u kojoj će se analizirati uzorci sa zeničke sanitarne deponije Siđe.

Uređaj su predstavili stručnjaci italijanske organizacije «EriS» koja se bavi pokrivanjem i drenažom deponija i Javnog preduzeća za upravljanje vodnim resursima iz Sardinije koji od početka sedmice borave u Zenici s ciljem snimanja stanja i izrade projekta sanacije deponije Siđe.

Finansijsku podršku Općini Zenica u ovom projektu pružaju vlade italijanskih regija Piemonte, Sardinija i Bazilikata.

«Smatramo da smo dužni pomoći narodu u BiH i ovdje smo kako bismo naša iskustva iskoristili za realizaciju važnog ekološkog projekta», izjavio je Sergio Vacca, predsjednik Javnog preduzeća za upravljanje vodnim resursima iz Sardinije.

Kako je izjavila Azra Pašalić, šefica kancelarije Antene Piemonte sa sjedištem u Zenici, idejne projekte za sanaciju deponije Siđe i izradu prečistača otpadnih voda italijanski stručnjaci trebali bi završiti tokom septembra.

«Projekt sanacije deponije Siđe s kojom imamo problema duži period jedan je od najvažnijih ekoloških projekata u općini Zenica i vjerujemo da ćemo osigurati novac kako bismo odmah po završetku idejnog projekta krenuli s radovima. Najvažnije je da na deponiji nema radijacije, što će nam olakšati realizaciju cijelog projekta», izjavio je Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica.

U delegaciji iz Italije prisutni su i stručnjaci iz Tehnološkog parka regije Piemonte s kojom Zenica i ZDK-a posljednjih godina imaju uspješnu saradnju u oblasti zdravstvene zaštite, ekonomije i ekologije.