2. maj 1992.
0

Početak opsade i pokušaj osvajanja Sarajeva

Sarajevo-x.com
Drugog maja 1992. godine bivša JNA i srpske paravojne formacije napale su Sarajevo. Grad je bio u plamenu. Pucnjava iz automatskog oružja i eksplozije artiljerijskih granata satima su odjekivale... Bila je to prva bitka za glavni grad, ali i za nezavisnot Bosne i Hercegovine.

Sarajevo je već drugog maja bilo potpuno blokirano. Dijelovi grada su bili okupirani, dok su drugi bili pod stalnom artiljerijskom vatrom. Grad je svakodnevno ciljano napadan, a na meti su bile bolnice, biblioteke, muzeji, i mjesta gdje su građani stajali u redovima za hljeb i vodu. Grad je ostao bez struje, vode, plina, a ubrzo su počele nestajati i zalihe hrane.

Tadašnji predsjenik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović vraćao se u BiH sa pregovora u Lisabonu, ali ga je na sarajevskom aerodromu zarobila bivša JNA.

U knjizi "Rat uživo“, televizijskog urednika Senada Hadžifejzovića objavljen je i transkript razgovora između Alije Izetbegovića i Ejupa Ganića, koji se vodio tokom dnevnika.

"Izetbegović: A ja sam u Lukavici, u kasarni. Ja sam došao prije sat i po na aerodrom a onda me vojska dovela ovdje u Lukavicu. Ejupe, šta se dešava?

Ganić: Vojska gađa grad! Ovo je agresija, ovo je nevjerovatno! Od 12 sati gađaju. Pogođen je Dom sindikata, Skupština, relej na Humu.."

Inače, Senad Hadžifejzović, tadašnji urednik Dnevnika Televizije Sarajevo, je 2. maja 1992. dnevnik započeo riječima:

"Dobro veče. Nije ozvaničen, nije objavljen i vodi se za sada na ograničenim teritorijama i specijalnim metodama, ali možemo slobodno reći: ovo je već rat."

Kako analitičari procjenjuju 2. maja 1992. godine nije vođena bitka samo za Sarajevo, već i za cijelu BiH. Iako su se 10. maja 1992., snage bivše JNA povukle iz Bosne i Hercegovine ipak su ostale uključene u rat u BiH sve do njegovog kraja.