Pekez i ostali
0

Početak obnovljenog suđenja u martu

FENA
Obnovljeno suđenje Mirku (Špire) Pekezu i Miloradu Saviću, koji se terete za zločine počinjene na području Jajca, počet će 10. marta 2009. godine.

Mirko Pekez i Milorad Savić, zajedno sa Mirkom (Mileta) Pekezom, u aprilu 2008. godine su pred Sudom BiH nepravomoćno osuđeni na ukupno 71 godinu zatvora.

Sva trojica su oglašeni krivim jer su 10. septembra 1992. učestvovali u sakupljanju i odvođenju civila Bošnjaka iz sela Ljoljići i Čerkazovići, općina Jajce. Civili su potom odvedeni do mjesta Tisovac, gdje su strijeljani i tom prilikom ih je ubijeno 23, a povrijeđeno četvero.

Nakon izrečene presude, Odbrane su uložile žalbe zbog “bitnih povreda Krivičnog zakona i postupka te pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja”, koje je Apelaciono vijeće djelimično uvažilo.

Odlukom Apelacionog vijeća ukinuta je nepravomoćna presuda izrečena Mirku (Špire) Pekezu i Miloradu Saviću kojom su bili osuđeni na po 21 godinu zatvora te je naloženo ponovno suđenje. Istom odlukom je potvrđena kazna u trajanju od 29 godina izrečena Mirku (Mileta) Pekezu.

Na statusnoj konferenciji Tužilaštvo BiH je istaknuo da u obnovljenom postupku nema namjeru izvoditi dodatne dokaze, ali da postoji mogućnost da kao svjedoka saslušaju Jovu Jandrića, kojeg smatraju suizvršiocem u tim zločinima.

Početkom decembra 2008. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Jove Jandrića i Slobodana Pekeza zbog sumnje da su sudjelovali u zločinima počinjenim na području Jajca.

Za obojicom optuženih je raspisana međunarodna potjernica i, kako ističu u Tužilaštvu BiH, trenutno se nalaze u Republici Srbiji.

“Razmatramo mogućnost da Jandrića saslušamo kao svjedoka putem videolinka sa Republikom Srbijom pošto nije dostupan našim organima”, istaknuo je tužilac Mirko Lečić.

Odbrana Pekeza istaknua je da u obnovljenom postupku planiraju saslušati jednog svjedoka, te obaviti “rekonstrukciju kretanja optuženog”, za što su im neophodna dva dana.

Optuženi Pekez je dodao da postoji mogućnost njegovog "suočenje" sa drugooptuženim Savićem, ali da će odluku o tom prijedlogu donijeti naknadno.

Apelaciono vijeće odbilo je zahtjev odbrane i optuženog Pekeza za imenovanje dodatnog branioca jer za tim “u ovoj fazi postupka nema potrebe”.

“Ovdje je riječ o reprodukciji prvostepenog postupka i smatramo da odbrana nema potrebnu argumentaciju za svoje tvrdnje”, istaknuo je Dragomir Vukoje, predsjedavajući Apelacionog vijeća, javio je BIRN - Justice Report.