Sud BiH
0

Početak glavnog pretresa u slučaju Stanković i drugi

FENA
Početak glavnog pretresa pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u predmetu Ranko Stanković i drugi zakazan je 12. januara.

Mile Krsmanović, Miroslav Blagojević, Zdravko Vrečo, Dragan Mašić, Srđan Vilotić, Miro Prodanović i Goran Milošević terete se za krivično djelo nesavjesnog rada u službi, Ranko Stanković za krivično djelo omogućavanje bjekstva osobe lišene slobode, a Brankica Davidović i Ranka Dragičević za krivično djelo falsifikovanje isprave.

Prema navodima iz optužnice, optuženi Ranko Stanković je od 23. do 25. maja 2007. godine, po prethodnom dogovoru s bratom - osuđenikom Radovanom Stankovićem, u svrhu bjekstva, nabavio putnički automobil kojeg je 25. maja 2007. godine s njemu poznatim vozačem ostavio ispred Stomatološkog fakulteta u Foči i na taj način obmanom omogućio bjekstvo osuđenika.

Nadalje, u optužnici se navodi da je optužena Brankica Davidović, u svojstvu doktora stomatologije na Stomatološkom fakultetu u Foči, 23. maja 2007. godine, nakon što je posredstvom svoga supruga zamoljena od Ranka Stankovića, zatražila od medicinske sestre Ranke Dragičević da sačini specijalistički nalaz - Uputnicu za RTG snimanje zuba za osuđenika Radovana Stankovića, što je ista i učinila.

U optužnici se navodi i da je optuženi Mile Krsmanović, u svojstvu pomoćnika Direktora za obezbjeđenje u Službi obezbjeđenja KPZ Foča, propustio organizirati rad Službe obezbjeđenja.

Optuženi Krsmanović, navodno, nije odredio vođu sprovodničke grupe i istom predao pismeni uputni akt s nužnim obavijestima o stepenu opasnosti osobe koja se sprovodi i njegovim sklonostima za bjekstvo te vrstama prinude koje se mogu upotrijebiti.

Optuženi Miroslav Blagojević, Zdravko Vrečo, Dragan Mašić, Srđan Vilotić, Miro Prodanović i Goran Milošević prema navodima optužnice, postupali su protivno odredbama sprovođenja osuđenih osoba, stoji u saopćenju Suda BiH.