Sud BiH
0

Početak glavnog pretresa protiv Zečevića i Kneževića

FENA
Početak glavnog pretresa, povodom optužnice koja tereti Sašu Zečevića i Radoslava Kneževića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, zakazan je za 7. oktobar.

Optuženi Saša Zečević i Radoslav Knežević u svojstvu policajaca Službe javne bezbjednosti (SJB) Prijedor od aprila do septembra 1992. su učestvovali u progonu hrvatskog i bošnjačkog stanovništva općine Prijedor.

Navodi se i da su u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije Prijedor, 21. augusta 1992., učestvovali u sprovođenju konvoja u kojima se nalazilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz općine Prijedor.

Kod rijeke Ugar na planini Vlašić izdvojeno je više od 200 vojno sposobnih muškaraca, koje su na lokaciji ''Korićanske stijene'' strijeljali.

Naređeno im je da kleknu na rub ceste okrenuti prema provaliji, a zatim su usmrćeni pucanjem iz automatskog oružja. Nakon što su tijela pala u provaliju, na njih je pucano i bacane su granate. Na taj način je ubijeno više od 200 muškaraca, dok ih je najmanje 12 uspjelo preživjeti strijeljanje.