BiH
0

Počeo upis u srednje škole u RS-u

FENA
Junski upisni rok počeo je danas u četvorogodišnjim srednjim školama Republike Srpske, za đake koji su ostvarili 60 i više bodova.

Upis u trogodišnje škole počinje 18. juna.

Za učenike koji se ne uspiju upisati u prvom, drugi upisni rok je od 2. do 4. jula.

Planom upisa za školsku 2012./2013. godinu predviđeno je da se upiše 12.568 učenika u prvi razred javnih srednjih škola, dok su četiri srednje privatne škole planirale upis 723 učenika.

U javnim školama planirano je 473 učenika više u odnosu na broj učenika koji su završili deveti razred jer se u pogranične općine upisuju učenici iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

Prema planu upisa, prosječan broj učenika po odjeljenju je 27 učenika.

Urađena je i anketa o željama učenika devetih razreda osnovne škole za upis u prvi razred srednje škole.

Anketirano je 85 posto učenika koji završavaju deveti razred i najveće interesovanje je ponovo iskazano za gimnazijsko obrazovanje, ekonomiju, trgovinu, te zdravstvo i elektrotehniku.

Planom upisa predviđen je upis 2.904 učenika u gimnaziju, a u privatnim srednjim školama planirano je da se u gimnazije svih smjerova upišu 243 učenika.

Tržište rada pokazalo je interesovanje i za novo zanimanje - arhitektonski tehničar tako da je ovaj smjer otvoren u Građevinskoj školi u Banjoj Luci i Srednjoškolskom centru Pale.

U novoj školskoj godini bit će upisani i učenici za smjer obućari u Banjoj Luci, Modriči i Derventi jer su za tim zanimanjem u obućarskoj industriji iskazali interes.