BiH
4

Počeo upis u prvi razred osnovne škole

FENA
Upis djece u prvi razred osnovne škole obavlja se u aprilu i augustu na osnovu spiskova djece koje školama dostavljaju općine. U prvi razred ove godine će krenuti djeca rođena 2007. i 2008. godine, koja su do 1. marta ove godine navršili pet i po godina.

Pohađanje osnovne škole u trajanju od devet godina je obavezno za djecu uzrasta od šest do petnaest godina.

Pri upisu potrebno je dostaviti izvod iz matične knjige rođenih, ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i uvjerenje da je dijete u godini pred polazak u školu pohađalo obavezni predškolski program za djecu. Upis će se obavljati u prostorijama osnovnih škola.

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga i psihologa, te nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove.

Na osnovu mišljenja komisije, dijete može privremeno biti oslobođeno upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života.

Škola koja ima odgovarajuće kadrovske i prostorne uslove može odobriti upis u školu i mlađem djetetu, ukoliko to traže roditelji ili staratelji i kada se, nakon razmatranja preporuke relevantnih stručnjaka, utvrdi da je to u najboljem interesu djeteta, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.