BiH
0

Počeo sastanak u Butmiru, u 14 sati press konferencija

SRNA
Foto: Fotoservis.info
Foto: Fotoservis.info
U vojnoj bazi na Butmiru jutros je nešto iza 9.00 sati počeo sastanak predstavnika stranaka iz BiH sa zvaničnicima SAD i EU, koji bi trebalo da predstave paket prijedloga za ubrzavanje puta BiH ka EU i NATO-u.

Sastanku prisustvuju predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednik stranke Igor Radojičić, potpredsjednik PDP-a Borislav Borenović, lideri HDZ 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić, Stranke za BiH Haris Silajdžić, kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i njegov zamjenik Niko Lozančić, te šef SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Razgovorima u bazi na Butmiru prisustvovuju  i zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg, komesar za proširenje EU Olli Rehn, ministar inostranih poslova Švedske Carl Bildt, te šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak.

U bazu su stigli i ambasadori Velike Britanije,  Njemačke, Francuske,  Italije, Japana i  Turske, ali nije poznato da li će učestvovati u razgovorima.  	

Helikopteri nadlijeću bazu, a na prilazima Butmiru primjetno je pojačano prisustvo domaćih bezbjednosnih agencija.

Sastanak bi trebalo da bude  završen  do 14.00 sati,  kada je planirano održavanje konferencije za novinare.							

U   Sarajevu je sinoć  nešto prije  22.00  sata  završena radna večera zvaničnika SAD i EU sa liderima političkih partija BiH  tokom koje nije bilo  riječi o konkretnim pitanjima. 
 Višesatni neformalni razgovor bio je prilika da se funkcioneri stranaka iz  BiH    predstave delegacijama  iz   SAD i EU.