BiH
0

Počeo sastanak predstavnika bh. političkih stranaka i Evropske komisije

FENA
Sa razgovora u Briselu (Foto: Arhiv) (Foto: N. G./Klix.ba)
Sa razgovora u Briselu (Foto: Arhiv) (Foto: N. G./Klix.ba)
Nakon što su u utorak visoki dužnosnici sedam političkih stranaka u BiH i predstavnici Evropske komisije razgovarali na petosatnom sastanku o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", završivši sastanak bez važnijih dogovora, novi skup počeo je jutros u zgradi delegacije Evropske unije u Sarajevu.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

I jutrošnji sastanak je, kako je najavljeno, na ekspertnom nivou.

U ime Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je u utorak rekao da je na sastanku bilo govora o formalnopravnim i tehničkim aspektima implementacije presude kao i mogućim rješenjima kada je u pitanju Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"Nije ništa dogovoreno jer nije ni bio cilj da se nešto dogovori, budući da će se o svemu dogovarati na nivou lidera političkih stranaka, ali su razjašnjene neke stvari i načini kako sve to uvrstiti u Ustav i Izborni zakon BiH", pojasnio je u utorak Džaferović.

Dodao je da ukoliko bude dobre političke volje, te ukoliko bude nastojanja da se konačno deblokira evropski put BiH bit će moguće postići politički dogovor.

Uime Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto je kazala da svi ovi razgovori pokazuju koliko je pitanje implementacije presude složeno te koliko je teško tražiti rješenja na principu da se briše etnička odrednica što dovodi u pitanje sve druge funkcije.

Predrag Kovač iz Srpske demokratske stranke (SDS) nakon posljednjeg sastanka je izrazio nadu da će dogovor biti postignut, a prikupljene su i brojne informacije o rješenju ovog problema.

Iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac je izrazio nadu da će se danas napraviti adekvatna priprema za najavljeni sastanak bh. političkih lidera u Pragu.

Ponovio je da je stav SNSD-a nepromijenjen kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, a to je direktni izbor.

Delegaciju Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH na sastanku u utorak predstavljali su Fuad Čibukčić i Munib Jusufović, a SDP-a Saša Magazinović i Lidija Korać, a uime HDZ-a 1990 na sastanku je bio Josip Merdžo.

Iz Delegacije EU ranije su kazali da je cilj sastanka razjašnjavanje tehničkih pitanja da bi se približili stavovi bh. aktera i da bi se pomoglo da BiH ispuni svoje obaveze prema međunarodnom pravu, eliminirajući diskriminaciju pri izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH.