Mostar
0

Počeo sastanak potpisnika Kreševske deklaracije

FENA
Mostar
Mostar
Sastanak stranaka potpisnica Deklaracije iz Kreševa počeo je nešto iza 13 sati u Središnjici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u Mostaru.

Iako je bilo više inicijativa i pokušaja, ovo je prvi sastanak potpisnika Kreševske deklaracije, nakon što je usvojena u rujnu 2007. godine.

Sastanak je počeo bez predstavnika Narodne stranke Radom za boljitak. Na sastanak su došli čelnici HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, HSP-a Đapić-dr. Jurišić, Hrvatske seljačke stranke, te HKDU-a.

Očekuje da će predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović informirati sudionike današnjeg sastanka o dogovorima iz Pruda i Banja Luke, a riječi će biti i o samoj Kreševskoj deklaraciji.

Prema pisanju pojedinih medija, Čović će na sastanku zatražiti podršku za banjolučki sporazum koji je postigao s Miloradom Dodikom i Sulejmanom Tihićem te za dokument "Osnove Ustava BiH", koji je pred sutrašnji sastanak u Mostaru ponudio Tihiću i Dodiku.

U ovom dokumentu se navodi da je BiH federalna država koja se sastoji od četiri teritorijalne jedinice, što je u skladu s dogovorom iz Banja Luke. U Kreševskoj deklaraciji se ne pristaje na dvoentitetsku podjelu zemlje, nego se traži decentralizirana država s tri razine vlasti.

Predsjednik HSP-a Đapić-dr. Jurišić izjavio je uoči današnjeg sastanka kako spomenuti dokument ima u sebi elemenata Kreševske deklaracije, ali da je osnovno pitanje teritorijalni ustroj. Slično mišljenje je iznio i dopredsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, koji je podržao današnji sastanak.

Sada trebamo pokazati hrvatsku odgovornost jer to Hrvati u BiH očekuju od nas, kazao je Raguž, ocijenivši da se cijeli proces oko ustavnih reformi zahuktao te da ga što prije treba prebaciti u parlamentarnu proceduru.