BiH
0

Počeo sastanak Monitoringa reformskog procesa sa BiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U okviru sektorskog sastanka Monitoringa reformskog procesa (RPM) sa BiH, koji je počeo jutros u Sarajevu, razgovarat će se o napretku koji je BiH ostvarila ili treba ostvariti u približavanju evropskim integracijama.

Na sastanku će biti riječi o informacionom društvu, telekomunikacijama, inovacijama i tehnološkom razvoju, obrazovanju i socijalnoj politici.

-Ovaj sastanak ima svoj značaj i u kontekstu predstojeće izrade redovnog godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku u BiH, kazao je pred početak sastanka direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić.

Sutra će se u okviru plenarnog zasjedanja RPM-a razgovarati o ključnim prioritetima u okviru Evropskog partnerstva kako bi se utvrdilo dokle je naša zemlja došla u ispunjavanju tih obaveza.

Riječ je o političkim pitanjima koja su osnova za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te o pitanjima iz oblasti pravde i unutrašnjih poslova.

Topčagić navodi kako je zabilježen napredak u saradnji sa Haškim tribunalom i nekim drugim oblastima, ali ostaje pitanje reforme policije kao ključni preduvjet za potpisivanje Sporazuma.