BiH
0

Počeo s radom istraživački kamp "Vjetrenica 2007"

FENA
Dolaskom skupine speleologa, koja je proteklih dana radila na području Velebita, danas je sa službenim radom počeo šesti po redu Istraživački kamp "Vjetrenica 2007".

Oko trideset speleologa i biospeleologa iz šest europskih zemalja u sljedećih će sedam dana istraživati jame i pećine iznad špilje Vjetrenice koje trebaju ući u zonu zaštite, dok će biospeleološka istraživanja pored Vjetrenice obuhvatit ekologiju i faunu ponora Popova polja.

Također, predviđen je i servis opreme za monitoring koji je prije dvije godine ugrađen u špilju, doznaje se od predsjednika Udruge "Vjetrenica - Popovo polje" Ive Lučića.

Ove godine manjim će se intenzitetom započet i geološko-geomorfološka mjerenja Vjetrenice (debljina i nagibi slojeva stijena, debljina i smjerovi pukotina i druga obilježja).

Špilja Vjetrenica zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine. U njoj je do sada otkriveno više od 6 000 metara tunela, te zabilježeno postojanje više od 80 životinjskih vrste, po čemu je ova špilja u samom svjetskom vrhu.

Udruga "Vjetrenica - Popovo polje" posljednjih nekoliko godina nastoji popularizirati i oživjeti turistički potencijal Vjetrenice, ali i zaštiti iznimno osjetljivi podzemni svijet. Udruga intenzivno radu i na procesu upisa Vjetrenice na popis svjetske prirodne baštine UNESCO-a.