BiH
157

Počeo s marihuanom, a završio na teškim drogama: Nekada ovisnik, danas "nov" čovjek

Piše: M. N.
Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv zloupotrebe droga. U svijetu je trenutno 29 miliona osoba koje se bore s ovom ovisnošću, a broj ovisnika raste i u BiH iz godine u godinu.

Alen je bivši ovisnik koji je izliječen više od devet godina. Njegov ulazak u pakao ovisnosti krenuo je, kako je rekao u razgovoru za Klix.ba, bezazleno na zabavama kada je prvi put probao marihuanu. S vremenom su njegovi receptori imali povećanu toleranciju i nije osjećao zadovoljstvo kao na početku. Tada je probao i teže droge.

"Marihuanu sam počeo koristiti u studentskim danima. Ona vam 'skine' strah i pomislite kako to ipak nije toliko strašno kao što se priča. Onda su na red došle teške droge. Probate jednom, pa drugi put, treći i postanete ovisnik. Kada shvatite da ste ovisnik, to je već postao ozbiljan problem, ali to je znak da se želite liječiti. Međutim, ne možete to sami", ispričao nam je Alen.

Težak korak ka terapijskoj zajednici

Postoje nevladina udruženja, grupe podrške i Zavod za liječenje pri Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu koje su prva stepenica za pomoć ovisnicima. Većina njih lutaju na samom početku i pokušavaju sami riješiti taj problem.

"Pokušavao sam se riješiti tog problema, pa je uslijedio niz pokušaja i padova dok nije došlo do prezasićenja. Teško je odlučiti se za terapijsku zajednicu. Morate doživjeti dno dna i da se zakopate koji metar dublje da biste shvatili da vam je potrebna pomoć drugih osoba. Ali, kada se priključite terapijskoj zajednici shvatite da to nije stereotipna ustanova ili grupa gdje vas tjeraju da radite nešto i gdje nema cigareta. To je ustvari pravi pokazatelj da ste odlučili čvrsto da se borite protiv ovisnosti", kazao je Alen.

Pet godina vodi normalan život

Ističe kako je potrebna jaka volja i upornost, a da terapijske zajednice imaju veoma dobre rezultate u procentima izliječenih osoba. Na početku je bio na supstitucijskoj terapiji i koristio je metadon, ali shvatio je da je i to jedna vrsta ovisnosti koja kontroliše njegov život, a on je htio da ponovo upravlja sam sobom i svojim odlukama. Nakon četiri godine otišao je u Split u terapijsku zajednicu.

"Ne osporavam metodu liječenja zamjenskom terapijom, ali to ne treba biti konačno rješenje već stepenica ka oporavku. U zajednici sam bio skoro četiri godine. Nakon 1,5 godinu sam već bio izliječen, ali sam ostao da volontiram. Već pet godina vodim normalan život", rekao je Alen.

Postoji nada i rješenje

Sada je član Udruženja za resocijalizaciju bivših ovisnika "Proslavi oporavak" koji pomaže bivšim ovisnicima da se resocijalizuju i vrate normalnom životu. Kroz rad udruženja pomaže ovisnicima da se izliječe i da vrate nadu u oporavak. Ističe kako se susreću s raznim slučajevima, te da je sve više mladih koji koriste spid i metamfetamin i ne shvataju opasnost ovih droga koje nepovratno uništavaju moždane ćelije.

"S njima radimo Sizifov posao, ali ne odustajemo i borimo se za svakoga. Želim poručiti da ima nade za te ljude, ima nade za tebe koji čitaš i imaš problem ili znaš nekoga ko ima ovaj problem", poručio je.

Alen danas radi kao medicinski tehničar i ima dugu vezu. Uspio je obnoviti odnose s porodicom i prijateljima, a svoje iskustvo je odlučio ispričati svima kako bi shvatili da postoji rješenje samo ga trebaju potražiti. Ukoliko vam je potrebna pomoć više informacija možete pronaći na stranici udruženja Proslavi oporavak čija su vrata otvorena za sve.