Srebrenica
2

Počeo "Marš mira" prema Potočarima

Piše: A. Karadža
Marš mira 2009, polazak iz Nezuka prema Potočarima (Foto: Fotoservis)
Marš mira 2009, polazak iz Nezuka prema Potočarima (Foto: Fotoservis)
Danas je iz Nezuka kod Zvornika prema Potočarima krenulo preko 2.500 građana u tradicionalnom pješačenju koje se zove "Marš mira 2009. putem smrti do slobode". Učesnici će hodati stazama kojim su se Srebreničani u julu 1995. godine probijali ka Tuzli tražeći spas nakon pada zaštićene enklave.

Kako je ranije istakao Zulfo Salihović, jedan od organizatora ove manifestacije, kolona koja je danas krenula iz Nezuka tri će dana pješačiti do Srebrenice, te će tokom dana posjećivati lokacije masovnih grobnica evocirajući uspomene na stradanja Bošnjaka.

Tokom zadržavanja zbog noćenja održavaće se promocije knjige, pa će "Marš mira" imati i kulturni karakter.

U Nezuku se okupilo više od 2.500 građana koji su na mjesto polaska stigli iz svih gradova BiH i dijaspore.

Osim pješaka, svoj doprinos obilježavanju srebreničke tragedije daće i biciklisti koji su danas krenuli na biciklistički maraton noseći poruku "Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi". U maratonu učestvuje 131 biciklista iz sedam zemalja Evrope.

Paralelno sa "Maršom mira" danas će se u Esbjergu (Danska) organizirati manifestacija pod nazivom "Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici", a u Sapni kod Zvornika, organizirat će se okrugli sto "Memorija - pamćenje i značaj Marša mira".