BiH
0

Hiljade građana na protestnom koncertu ispred Parlamenta BiH

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Devet bh. bendova nastupa danas ispred zgrade Parlamenta BiH na koncertu podrške demonstracijama za JMB.

Od 17:00 do 22:00 sata nastupit će Frenkie, Dubioza kolektiv, Letu štuke, Zoster, Skroz, Dvadesetorica, Grof Đuraz, KZU ole ole & PZU oje oje i Billy Andol.

Ispred Parlamenta BiH okupilo se više od 10 hiljada građana koji su došli kako bi dali podršku protestima, ali i zabavili se.

"I narednih dana organizovat ćemo brojne akcije, u okviru protesta za JMB. Cilj nam je zadržati ljude na okupu i istrajati sve dok zakon o JMB konačno ne bude usvojen", kazao je za Klix.ba Šemsudin Maljević.

Koncert je bio upitan zbog smrti bebe Berine, ali je njen otac podržao inicijativu da se koncert održi danas.

"Došla sam da dam podršku, da se nikom ne dogodi ono što se meni dogodilo. Djeca koja su se rodila moraju dobiti matične brojeve. Nažalost, sve više djece se rađa bolesno i neophodno je da imaju matični broj kako bi se mogli liječiti i u inozemstvu. Tu sam, kako drugi roditelji ne bi doživjeli ono što sam ja", istakla je Edina Hamidović, majka preminule Berine.

Berinin otac Emir, obratio se okupljenima i zamolio ih da ne odustaju od protesta dok zakon o JMB ne bude usvojen.

Bendovi koji su odlučili napraviti besplatan koncert ispred Parlamenta i na taj način iskazati podršku protestima istakli su da je ideja da ugroženim parlamentarcima svojom muzikom pruže bar malo utjehe i podstreka za efikasniji rad i brže donošenje zakona.

"Vrlo je važno da se pokaže dobra volja i ne treba biti ispoljavanja ljutnje ili agresije. Bitno je poslati dobre vibracije, a muzika je odličan medij. Parlamentarcima trebamo samo poručiti da ih je narod birao i da upravo zbog toga trebaju raditi u korist građana", kazao je Mario Knezović iz benda Zoster.

Feđa Štukan je još jednom ponovio da će protesti će biti nastavljeni do 30. juna, odnosno do roka koji je dat parlamentarcima da usvoje zakon o JMB te istakao da su akcije posljednjih dana pokazale da protesti u vezi sa JMB ukidaju granice između entiteta. Na skupu se pojavio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, koji je kazao da je došao kako bi se uvjerio da građani na demokratski način izražavaju svoje mišljenje.

Saobraćaj prema gradu trenutno je blokiran.