BiH
23

Počeo je upis na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini

Otvoren je upis na prvi ciklus studija za akademsku 2016/2017. godinu, saopšteno je iz Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini (AUBiH) je jedina U.S. akreditovana institucija u regiji. Svi nastavni planovi i programi su karijerno orijentisani, kreirani na temeljima američkog sistema obrazovanja i usmjereni ka razvijanju profesionalnih vještina i kompetencija. Krediti i ocjene tokom školovanja usklađene su sa bolonjskim i američkim sistemom obrazovanja.

Pravo upisa na prvi ciklus (bachelor studij) imaju svi kandidati sa uspješno završenom četverogodišnjom srednjom školom. Visina školarine za prvi ciklus studija iznosi 4.250 KM (konvertibilnih maraka), drugi ciklus 6.000 KM, te za treći ciklus 8.000KM, uz mogućnost plaćanja na 2, 4, 6 i 12 mjesečnih rata.

AUBiH studentima širom regije pruža kvalitetno univerzitetsko obrazovanje koje prati svjetske trendove. U cilju stvaranja novih vrijednosti u sistemu obrazovanja, nudi nastavne planove i programe prilagođene tržištu rada, na prvom ciklusu obrazovanja:

  • Međunarodna prodaja i marketing
  • Pravo
  • Međunarodne finansije
  • Međunarodni odnosi i diplomatija
  • Informacione tehnologije
  • Nacionalna i međunarodna sigurnost
  • Softversko inžinjerstvo
  • Industrijsko- tehnološki menadžment
  • Grafički i multimedijalni dizajn

Jedan od ključnih ciljeva AUBiH-a je zapošljavanje diplomanata u roku od šest mjeseci nakon diplomiranja. AUBiH svoje studente, tokom cijelog školovanja priprema za tržište rada. Studenti treće i četvrte godine studija rade obaveznu svakodnevnu praksu na poslovima za koje se i školuju. Na taj način stvara visoko obrazovane pojedince sa akademskim znanjem, profesionalnim vještinama i poznavanjem engleskog jezika, što privlači vodeće lokalne i međunarodne korporacije, institucije vlasti i organizacije civilnog društva. U proteklih deset godina postojanja i rada, dokazao je da su AUBiH diplomanti konkurentni na evropskom, američkom i bliskoistočnom tržištu rada, te da im je zapošljavanje omogućeno širom svijeta u najboljim kompanijama kao što su Google, KPMG, EBRD, PWC, Oracle, banke, institucije u SAD, BiH i EU. AUBiH je prilagođen i studentima koji su u radnom odnosu tako da postoji mogućnost vanrednog studiranja, online studiranja i tradicionalnog studiranja u učionici.

AUBiH je inicirao digitalizaciju cjelokupnog obrazovnog procesa, što omogućava studentima da poboljšaju fokus i koncentraciju u procesu sticanja znanja. Nastava se izvodi na engleskom jeziku, sva predavanja se snimaju, te se mogu gledati uživo ili naknadno preko mobilnih uređaja, knjige su elektronske, a table su tzv. pametne table (smart boards).

Prijemni ispit se održava svake subote u prostorijama AUBiH-a 14:30 Sarajevo - Fra Andjela Zvizdovica 1, Zgrada UNITIC-a 13:00 Tuzla - Mije Keroševića Guje 3, Zgrada BKC-a

Primjeri prijemnog ispita se mogu preuzeti na web stranici univerziteta - www.aubih.edu. Sve dodatne informacije, upite o programima, zainteresovani kandidati mogu slati na e-mail [email protected] ili putem besplatanog telefona: 080 20137.