Zlatko Lagumdžija
0

"Počeo je lov na crveni oktobar 2010."

FENA
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Kantonalna organizacija SDP-a BiH Sarajevo organizirala je večeras u Sarajevu javnu tribinu "Građani u razgovoru sa ljudima iz SDP-a“, na kojoj je rukovodstvo ove stranke uputilo kritike aktuelnoj vlasti da zemlju vode u pravcu koji je poguban za BiH i njene građane.

Pred članovima i simpatizerima ove stranke, poručili su da će SDP izdržati sve atake, posebno aktuelne posljednjih dana u vidu optužbi na račun načelnika općine Novi Grad Sarajevo Damira Hadžića, te u vidu oduzimanja mandata SDP-ovim vijećnicima.

Lider ove stranke Zlatko Lagumdžija poručio je sa govornice u Domu mladih Skenderija da SDP BiH može izdržati mnogo grublje udarce, ali da BiH ovakvu vlast više ne može izdržati.

Lagumdžija smatra kako ova zemlja mora dobiti novu šansu i novi početak, te ističe da je ideja SDP-a jedina na kojoj se može graditi normalna država.

Stoga je najavio da će SDP u narednih 11 mjeseci raditi na tome da, kako je kazao, BiH nakon izbora u oktobru dobije novi početak, navodeći kako je „počeo lov na crveni oktobar 2010. godine“.

Lagumdžija je naglasio kako su ekonomski oporavak zemlje, vladavina prava i pravda, socijalne, zdravstvene i obrazovne reforme ključna pitanja koja interesiraju građane BiH i na kojima će SDP snažno insistirati.

Potpredsjednik ove stranke i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić govorio je o izboru BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, aplikaciji za članstvo BiH u NATO, te razlozima otkazivanja svoje posjete Švedskoj, zbog uloge švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta u prijevremenom puštanju na slobodu haške osuđenice Biljane Plavšić.

On je rekao kako ovaj potez "možda nije diplomatski“, ali je dodao: „Baš me briga, ja sam takav kakav sam. Smeta mi što je jednom osuđenom ratnom zločincu smanjena kazna i što je sada na slobodi“, poruka je Komšića.

Osvrnuo se i na posljednja, kako je kazao, dešavanja oko SDP-a, ocijenivši da je riječ o "koncepcijskom udaru na SDP i da je sve što se dešava usklađeno i koordinirano“. Ta dešavanja je prokomentirao i ocjenom: "Mi im smetamo da završe podjelu BiH“.

Potpredsjednik SDP-a i načelnik općine Novi Grad Sarajevo Damir Hadžić mišljenja je da ono što se posljednjih dana dešava SDP-u predstavlja "perfidni pokušaj da se ljudi iz ove stranke izjednače sa onima koji su pokazali nesposobnost“.

Hadžić također smatra to pokušajem obračuna sa onima koji žele stati ukraj kriminalu i korupciji, poručivši da će se SDP boriti da u glavnom gradu BiH svi budu jednaki pred zakonom i da niko ne bude privilegovan.

Član Predsjedništva SDP-a i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen govorio je radu Gradske uprave na čijem je on čelu, a jedna od njegovih poruka je da se ovakav grad Sarajevo nalazi "u opsadi od strane Kantona Sarajevo“.

Pojasnio je da je ovo jedini kanton u kojem nije donesen zakon o principima lokalne samouprave, te je i podnesena tužba protiv Kantona Sarajevo Ustavnom sudu FBiH i zatraženo vraćanje dobara i nadležnosti koje je uzeo Kanton, kao i podjela prihoda.