Nakon 450 dana
0

Počeo izbor gradonačelnika Mostara

SRNA
U Mostaru je počela sjednica Gradskog vijeća, koje će osamnaesti put pokušati da izabere gradonačelnika.Na sjednici su prisutni svi vijećnici, a završen je i prvi krug tajnog glasanja. Kandidat za gradonačelnika Mostara su Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH, Suad Hasandedić iz SDA i Marko Romić iz Narodne stranke Radom za boljitak.

Mostarci, ali i međunarodna zajednica, očekuju da bi danas, 14 mjeseci od lokalnih izbora, gradonačelnik trebalo da bude izabran, nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko početkom sedmice donio odluku koja vijećnike na to obavezuje.

Inckovom odlukom djelimično je promijenjen Statut Grada Mostara.

Prema važećim pravilima za izbor gradonačelnika, u prvom i drugom krugu bila je potrebna dvotrećinska većina od 35 vijećnika koliko ih sjedi u Gradskom vijeću, a u trećem krugu prosta većina od tih 35, odnosno bar 18.

Inckovim izmjenama u trećem krugu gradonačelnik će moći biti izabran natpolovičnom većinom prisutnih vijećnika, a kvorum koji će moći birati gradonačelnika je 18 vijećnika.

Niko u Mostaru u potpunosti nije zadovoljan odlukom, jer su Hrvati očekivali značajnije izmjene Statuta, a Bošnjaci da će visoki predsjednik imenovati njihovog kandidata za gradonačelnika.

Kako sada stvari stoje, gradonačelnik će morati biti izabran u treće krugu, ali o tome će se ponovno morati postići dogovor, a ključnu ulogu po svemu sudeći, ponovno će imati Narodna stranka Radom za boljitak.

Mostar je 450 dana bez gradonačelnika.