BiH
0

Počeo glavni pretres u predmetu protiv Željka Leleka

FENA
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima tužiteljstva danas je pred vijećem suda BiH u Sarajevu počeo glavni pretres u predmetu protiv Željka Leleka.

Optužen je za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, a početak dokaznog postupka, saslušanjem prvih svjedoka, zakazan je 5. marta.

Po optužnici, koju je Sud BiH potvrdio 20. novembra 2006. godine, Lelek se tereti da je u aprilu, maju i junu 1992. godine u svojstvu pripadnika policije u Višegradu vršio, među ostalim, ubojstva, mučenja i silovanja u okviru širokog i sistematičnog napada srpske vojske, policije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Višegrad.

Tužiteljstvo je najavilo da će Sudu predočiti dovoljno dokaza na temelju kojih će sudsko vijeće moći donijeti zaključak o krivičnoj odgovornosti optuženog za radnje koje mu se, u šest tačaka optužnice, stavljaju na teret.

Lelek se tereti da je, među ostalim, početkom maja 1992. u grupi u kojoj je bio i Milan Lukić, doveo pet Bošnjaka na obalu Drine i tu dvojici odsjekli glave a trojicu strijeljali. Tereti se i za učešće u brutalnom ubistvu dviju žena i šestomjesečne bebe na višegradskom mostu u junu 1992, kao i za prisiljavanje Bošnjakinja na seksualni odnos, u čemu je, prema navodima optužnice, djelovao zajedno s haškim optuženicima Milanom i Sredojem Lukićem i drugima. U optužnici se spominje da je s Milanom Lukićem početkom juna 1992. godine u banji Vilina vlas u Višegradu fizički i psihički zlostavljao jednu svjedokinju, silujući je. Prethodno su je kablom vezali za krevet, gasili cigarete po njenom tijelu i ubadali je nožem.

Branitelj optuženog, Fahrija Karkin, nije danas dao uvodnu riječ, uz obrazloženje kako to nije u mogućnosti te da će do ponedjeljka razmisliti hoće li ostati u ovom predmetu.

Karkin je na početku tražio odgodu glavnog pretresa za 15 dana jer je, uz dobijene izjave svjedoka kada je optužnica potvrđena, od tužiteljstva dobio i nove iskaze dvojice svjedoka koji su saslušani poslije potvrđivanja optužnice.

«Ne možemo ući u glavni pretres jer sada moramo proučiti nove iskaze, a očito je da oni nisu isti kao kod potvrđivanja optužnice», kazao je Karkin.

Odgodu pretresa tražio je i zbog dobijenog prijedloga mjera za zaštitu svjedoka «X», što zahtijeva promjenu koncepta odbrane.

Željko (Čedomir) Lelek rođen je 1962. godine u Goraždu. Srbin je po nacionalnosti, državljanin BiH, oženjen i otac dvoje djece. Mjesto stanovanja je Višegrad. Do hapšenja 5. maja 2006. godine bio je policajac u Višegradu.

Željko Lelek se 5. decembra 2006. godine izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.