BiH
0

Počeo glavni pretres u predmetu “Mitar Rašević i drugi”

FENA
Čitanjem optužnice te uvodnim riječima tužiteljstva i odbrane danas je pred pretresnim vijećem Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu počeo glavni pretres u predmetu “Mitar Rašević i drugi”.

Mitar (Đorđe) Rašević (1949.) i Savo (Vladimir) Todović (1952.) optuženi su za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, počinjen od aprila 1992. do oktobra 1994. na području općine Foča.

Prema navodima optužnice, Mitar Rašević je kao komandir straže KP doma „Foča“ bio zadužen za nadzor nad najmanje 37 zatvorskih stražara te je nad njima imao efektivnu kontrolu, dok je Savo Todović u svojstvu zamjenika upravnika KP doma „Foča“ imao ovlaštenja i dužnosti koje pripadaju komandantu logora.

Tužiteljstvo navodi da su obojica optuženih učestvovali u širokom i sistematičnom napadu vojske i policije Republike Srpske te paravojnih formacija, usmjerenom protiv nesrpskog stanovništva na širem području općine Foča.

Rašević i Todović su navodno, zajedno s upravnikom KP doma „Foča“ Miloradom Krnojelcem te zatvorskim čuvarima i drugim osobama učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio da se zatoče Muslimani i drugi nesrpski civili iz Foče u nehumanim uvjetima u KP domu „Foča“, koji je imao sva obilježja logora. Taj poduhvat podrazumijeva da su Rašević i Todović planirali, naredili, počinili te podstrekavali i pomagali u planiranju i pripremanju progona nesrpskog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi mučenjem, premlaćivanjem, ubijanjem, nečovječnim postupanjem, nanošenjem povreda tjelesnog integriteta i zdravlja, prisiljavanjem na prinudni rad, prisilnim nestancima, deportaciji i zatvaranjem.

Tužiteljstvo zaključuje da su obojica optuženih kao nadređene i odgovorne osobe propustili da preduzmu nužne i razumne mjere u sprječavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinitelja tih djela.

Tužiteljstvo je naglasilo da će dokazivati da su Rašević i Todović počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Najavilo je 165 dokaza. Prva tri od ukupno 52 najavljena svjedoka optužbe svjedočit će već 16. aprila, i to kao zaštićeni svjedoci. Oni će ispričati da su optužene poznavali otprije, da neki od zatočenika nisu uspjeli preživjeti «pakao» KPD-a Foča, da su bili maltretirani, tučeni, da im je hrane davano samo toliko da prežive, da su išli na rad samo da bi izbjegli fizičku torturu, kao i o tome da optužene smatraju odgovornima za sve što se dešavalo u KPD-u Foča. Svjedočit će i o svemu onome što su poduzimali zatvorski stražari.

Raševićeva odbrana smatra da način na koji je optužnica postavljena neće moći biti dokaz da je optuženi Mitar Rašević počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret. Najavila je da će dokazati kako dokazi tužiteljstva ne mogu proizvesti krivičnu odgovornost njenog branjenika, kao i da će dokazati «da je osoblje KPD-a Foča bilo samo uslužni servis vojne vlasti».

Odbrana Save Todovića najavila je da će dokazati kako djelo koje je predmet ove optužnice optuženi nije počinio individualno, niti u saučesništvu s Mitrom Raševićem, te da će tražiti, po svim tačkama optužnice, oslobađajuću presudu.

Sudskom vijeću su se obratili i optuženi.

Mitar Rašević je naglasio kako smatra da je «jedini koji se nije žalio na odluku Haškog suda o prebacivanju u Sarajevo». Izrazio je uvjerenje da će Sud temeljito analizirati dokaze obiju strana.

«Hoću da vjerujem da će u ovom procesu doći do istine šta se dešavalo u i oko KPD-a Foča te da će moja istina biti i vaša istina», kazao je Rašević u obraćanju sudskom vijeću.

Savo Todović je najavio da će pokušati dokazati da nijednu inkriminaciju koja mu se stavlja na teret nije počinio, kao i da će dokazati kako u tom periodu nije obavljao navedenu dužnost.

Ovaj predmet je prema odluci Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 4. septembra 2006. ustupljen na daljnje postupanje vlastima BiH. Optuženi su 3. oktobra te godine prebačeni na teritoriju BiH.