BiH
0

Počeo glavni pretres protiv Predraga Kujundžića

FENA
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima optužbe i odbrane danas je pred vijećem Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu počeo glavni pretres u krivičnom predmetu protiv Predraga Kujundžića optuženog za djelo zločin protiv čovječnosti.

Predrag Kujundžić je, prema navodima optužnice, od proljeća 1992. do jeseni 1993. kao komandant jedinice "Predini vukovi", u sklopu napada vojske i policije tzv. spske republike BiH i paravojnih formacija, koji je bio usmjeren na nesrpsko stanovništvo općine Doboj, izvršio, podsticao i pomagao progon tog stanovništva, ubistva, prisiljavanje na seksualno ropstvo, silovanje, teško oduzimanje fizičke slobode i druga nečovječna djela. Navodi se i to da Kujundžić, iako je znao, nije spriječio te radnje koje su činile njemu podređene osobe, niti je kaznio izvršioce.

Tužiteljica Božidarka Dodik je kazala da se optuženi tereti po osam tačaka optužnice, od kojih se čak četiri odnose na silovanje i prisiljavanje na seksualno ropstvo malodobne svjedokinje „2“, te da će optužba dokazati da je optuženi počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

„Naši dokazi koje ćemo prezentirati na glavnom pretresu govorit će sami za sebe“, kazala je Dodik, dodajući da će „sudsko vijeće čuti potresnu priču o silovanju i seksualnom ropstvu 15-godišnjakinje, koja se već 16 godina bori s PTSP-om, te moći donijeti, van svake razumne sumnje, pravednu odluku kojom će optuženi Predrag Kujundžić biti oglašen krivim za djela koja ga terete“.

Ona je spomenula da su se „Predinih vukova“, jedinice koja je dobila ime po svom komandantu, bojali čak i Srbi i da je ta jedinica od Human Rights Watcha okarakterizirana kao jedinica koja je u sastavu imala i jedne od najgorih prekršitelja ljudskih prava.

Prema najavi optužbe, iskazi svjedoka će biti potkrijepljeni materijalnim dokazima, dokumentacijom o ekshumacijama tijela žrtava i sudskomedicinskim ekspertizama.

Branitelj optuženog Miroslav Ristić smatra da je optužnica „vremenski i prostorno neodređena, što odbrani čini poteškoće da na pravilan način pribavi dokaze“.

„Dokazat ćemo da tvrdnje u optužnici nisu tačne, da nije bilo sistematskog napada na stanovništvo općine Doboj, pogotovo što je situacija u toj općini umnogome bila drukčija od svih općina na prostoru BiH“, Ristićeve su riječi.

Najavio je da će dokazati i to kako optuženi nije ubio jednog a ranio drugog maloljetnika, kao i dokazati kako u iskazu svjedokinje „2“ svega ima osim istine te da je ta svjedokinja svjesno prešutjela činjenice. Odbrana je najavila da će dokazati kako Predrag Kujundžić nikad nije bio komandant nijedne jedinice, nego samo komandir voda vojne policije, i to do ranjavanja u ratu, otkada, prema tvrdnji odbrane, više nije bio aktivni učesnik u ratu.

Predrag (Vasilije) Kujundžić je rođen 1961. u Suhom Polju, općina Doboj. Srbin je po nacionalnosti, državljanin BiH, oženjen i otac troje djece. U pritvoru je od 10. oktobra 2007. godine. Sud je optužnicu potvrdio 3. januara 2008., a 11. januara se optuženi izjasnio da nije kriv.

Saslušanje prva dva svjedoka optužbe najavljeno je za 22. april.