BiH
10

Počeo dokazni postupak Tužilaštva BiH na suđenju petorici osuđenih za genocid u Srebrenici

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dokazni postupak Tužilaštva BiH na suđenju Dragomiru Vasiću, Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za genocid u Srebrenici, počeo je prikazivanjem više snimaka o dešavanjima prije i nakon napada Vojske Republike Srpske (VRS) na tu zaštićenu enklavu.

Na snimcima je prvo prikazan napad izveden 10. jula 1995., te dešavanja 10. i 11. jula. Na snimcima se vidi veliki broj srpskih vojnika kako se kreću putem ka Srebrenici, kao i hiljade ljudi iz enklave kako se, sa stvarima, kreću ulicama.

Nakon toga, u sudnici je prikazan ulazak u Srebrenicu nekadašnjeg komandanta VRS-a Ratka Mladića, kojem se u Haagu sudi za genocid i druge zločine. Mladić na snimku kaže da “poklanja Srebrenicu srpskom narodu”.

Tužilaštvo BiH prikazalo je i snimke tri sastanka koje je Mladić održao s predstavnicima Bošnjaka i UNPROFOR-a u hotelu “Fontana” u Bratuncu, na kojima je razgovarano o sudbini više hiljada Bošnjaka u Potočarima, a zatim i odlazak velikog broja njih autobusima ka Kladnju.

Konačno, emitovani su i snimci sačinjeni 13. jula 1995. s ceste Bratunac - Konjević Polje, na kojima se vide Bošnjaci koji se predaju srpskim vojnicima, kao i leševi pored hangara u Kravici.

Vasić, Zoljić i Pantić su optuženi za pomaganje u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika.

Josipovića i Tešića optužnica tereti da su 12. i 13. jula sudjelovali u prisilnom premještanju civilnog stanovništva iz Potočara, odvajanju muškaraca od njihovih porodica, te transportu i zatvaranju u Bratuncu više od 1.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti. Oni su, kako je navedeno, kasnije ubijeni.

Josipović je optužen kao nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić kao bivši zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu.

Vasić je, po optužnici, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika, Zoljić komandant posebnih jedinica Centra javne bezbjednosti Zvornik, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica.

Prvi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani 16. aprila, javlja BIRN - Justice Report.