Sarajevo
0

Počeo 12. kongres Saveza samostalnih sindikata BiH

FENA
U Sarajevu je danas počeo 12. kongres Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), u čijem radu učestvuje oko 140 delegata izabranih uime 200.000 članova te najmasovnije radničke organizacije.

U svojstvu gostiju, ovom četvrtom poslijeratnom kongresu koji se održava i sutra, prisustvuju predstavnici sindikalnih centrala iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Italije i Španije, a najavljen je dolazak i sindikalista iz Švedske i Francuske.

Prisutni su i potpredsjednica FBiH Spomenka Mičić i premijer FBiH Mustafa Mujezinović te bivši predsjednici Saveza samostalnih sindikata BiH Raif Dizdarević i Sulejman Hrle, predsjednici granskih sindikata SSSBiH, predstavnici sindikata RS-a i Distrikta Brčko, predstavnici poslodavaca i privrednih komora te drugi gosti.

Na Kongresu će se raspravljati o tome kako je SSSBiH radio u protekle četiri godine, bit će doneseni programski ciljevi za naredni četverogodišnji period i usvojeni drugi kongresni dokumenti te izabran novi Glavni i Nadzorni odbor, Statutarna komisija i predsjednik SSSBiH-a.

Kandidati za novog predsjednika su Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata metalaca BiH, i Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH, kako je utvrđeno prije nekoliko dana na sjednici Glavnog odbora SSSBiH u Sarajevu.

Poželjevši uspješan rad delegatima Kongresa potpredsjednica FBiH Spomenka Mičić kazala je da moto pod kojim se on održava - "Jedinstvo i solidarnost su naša najveća snaga" jeste poruka koja treba da važi za sve građane BiH i da se jedino tako može postići uspjeh. Ona je naglasila da građani BiH nemaju rezervnu državu, a država BiH rezervne radnike.

Obraćajući se učesnicima Kongresa premijer FBiH Mustafa Mujezinović je istaknuo da Sindikat ima vrlo važnu društvenu funkciju, da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom s predstavnicima ove najmasovnije radničke organizacije te da su pregovori uvijek bili teški, ali da se ipak nalazio izlaz.

"Ono što je najvažnije da su u Sindikatu ljudi koji znaju pregovarati. Međutim, ne možemo biti zadovoljni dok se ne postigne bolji standard koji građani ove zemlje zaslužuju", rekao je Mujezinović.

Na Kongresu će se raspravljati o radu SSSBiH u protekle četiri godine i programskih ciljevima za period 2010. - 2014, dok će izbor novih organa i predsjednika SSSBiH biti izvršen sutra.